x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acorduri de reciprocitate cu ţări UE

Acorduri de reciprocitate cu ţări UE

29 Noi 2016   •   14:08
Acorduri de reciprocitate cu ţări UE
Sursa foto: WILL OLIVER/EPA

Marea Britanie și Polonia intenționează să semneze un acord de reciprocitate privind statutul cetățenilor celor două țări după Brexit, înțelegeri similare urmând să fie negociate și cu alte state UE, anunță un purtător de cuvânt al premierului Theresa May citat de site-ul agenției Reuters. May urma să se întâlnească, ieri, la Londra, cu premierul Poloniei, Beata Szydlo.

Una dintre temele discutate urma să abordeze viitorul celor peste 800.000 de polonezi din Marea Britanie. „În contextul ieșirii din UE, vor trebui soluționate o serie de probleme, iar, în mod evident, accesul la sistemul de indemnizații sociale trebuie analizat", a declarat un purtător de cuvânt al Theresei May, înaintea întrevederii. „Cred că vom observa, atât la premierul britanic, cât și la cel polonez, dorința de a se oferi reciprocitate cetățenilor britanici și polonezi, precum și altor cetățeni din Europa ", a precizat oficialul britanic. Marea Britanie nu poate părăsi automat Spațiul Economic European (SEE) prin decizia de ieșire din Uniunea Europeană, argumentează, concomitent, un grup pro-UE care intenționează să intenteze o acțiune în justiție împotriva Guvernului Theresa May.

Londra, din nou în dificultate

Institutul proeuropean „British Influence” i-a transmis, ieri, ministrului pentru Brexit, David Davis, că va intenta o acțiune judiciară pentru a contesta intenția părăsirii Spațiului Economic European, relatează BBC și cotidianul „The Guardian”. Avocații institutului afirmă că la referendumul din 23 iunie publicul a fost întrebat dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE, dar întrebarea nu s-a referit și la apartenența la SEE. Specialiști în drept comunitar susțin că Marea Britanie nu poate părăsi automat SEE prin ieșirea din UE, decizia aparținând Parlamentului de la Londra, iar procedura fiind diferită.

Theresa May crede că ieșirea din SEE decurge automat, prin desprinderea țării din UE.

×