Avocatul pentru drepturile omului Arnon Nampa este cunoscut pentru discursul său care a rupt tabuurile în timpul protestelor pro-democrație din 2020, în timpul căruia a cerut o dezbatere publică privind rolul puternicului rege al Thailandei. Arnon a negat că ar fi comis vreo infracțiune.
Legea thailandeză privind lezmajestate protejează palatul de critici și prevede o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare pentru fiecare insultă percepută la adresa monarhiei, o pedeapsă condamnată pe scară largă de grupurile internaționale pentru drepturile omului.
„Încercăm să obținem eliberarea sa pe cauțiune”, a declarat pentru Reuters avocatul lui Arnon Nampa, Krisadang Nutcharus.
Verdictul a fost primul din cele 14 cazuri de lezmajestate împotriva lui Arnon, unul dintre sutele de persoane care au fost acuzate în temeiul acestei legi, una dintre cele mai stricte din lume.
El a fost unul dintre liderii mișcării pro-democrație condusă de tineri care a cuprins capitala Bangkok în 2020, atrăgând sute de mii de oameni în stradă.
Protestatarii au cerut ca fostul prim-ministru Prayuth Chan-ocha să demisioneze după ce a ajuns la putere printr-o lovitură de stat, precum și reformarea monarhiei și abolirea legii privind insultele regale, cunoscută sub numele de articolul 112 din codul penal.
Începând cu luna trecută, cel puțin 257 de persoane au fost acuzate de 112 din 2020, potrivit grupului de asistență juridică, Thai Lawyers for Human Rights. De obicei, palatul nu comentează legea.
(sursa: Mediafax)