Portalul de stiri hvg.hu a prezentat la finele saptamanii trecute noi dovezi in cazul presedintelui Ungariei, Schmitt Pal, acuzat ca lucrarea sa de doctorat ridica suspiciuni de plagiat. La inceputul lui ianuarie, hvg.hu a scris ca 180 de pagini din teza de doctorat pe tema Jocurilor Olimpice moderne (225 de pagini cu anexe), sustinuta in anul 1992 de actualul presedinte, Pal Schmitt, au fost traduse cuvant cu cuvant dintr-o lucrare publicata in limba franceza, in anul 1987, de un oficial bulgar din domeniul sportului, Nikolai Georgiev, decedat in 2005. Hvg.hu sustine ca lucrarea lui Georgiev este precizata in bibliografia tezei de doctorat a actualului presedinte, dar lipsesc notele de subsol si orice alte trimiteri la textul-sursa. Tot in luna ianuarie, au aparut noi amanunte care au scazut drastic credibilitatea presedintelui Schmitt Pal. Alte 17 pagini din teza sa de doctorat au fost traduse dintr-o carte a profesorului german Klaus Heinemann, data publicitatii in 1991.
Nu recunoaste nimic
Schmitt Pal s-a aparat intr-o interven]ie la Kossuth Radio. El a respins acuzatiile de plagiat ca fiind nefondate, si a precizat ca cele 180 de pagini de teorie au fost preluate si de Georgiev din alte surse, in timp ce restul de 30-35 de pagini de concluzii si recomandari reflecta contributia sa personala la aceasta lucrare, asta desi hvg a prezentat ca si capitolul de concluzii este copiat de la Georgiev. Conducerea Universitatii Semmelweis din Budapesta a decis infiintarea unei comisii speciale, care sa analizeze circumstantele in care a fost realizata teza de doctorat, concluziile urmand sa fie prezentate in data de 28 martie.
Inca un rand de dovezi
Saptamana trecuta, jurnalistii maghiari au gasit alte cateva pagini copiate dintr-o sursa nementionata la bibliografia lucrarii. 'Motivatia si obiectivele de baza ale tezei de doctorat, prezentata de Schmitt Pal in 1992, au fost extrase din lucrarea 'The Oympic Movement/ Le Mouvement Olympique', o brosura data publicitatii in 1990 de Comitetul Olimpic International, fara ca aceasta sursa sa fie mentionata la bibliografie. Aceeasi metoda s-a folosit si pentru a prezenta legislatia in vigoare in cadrul programei olimpice, presedintele ungar folosindu-se de Olimpia Charta, data publicitatii in 1991, de unde a copiat 7 tabele si 2 diagrame. Astfel, alte cateva pagini din teza de doctorat nasc noi suspiciuni de plagiat. Luand in calcul aceste noi evidente, concluzia este ca dintre cele 215 pagini ale tezei de doctorat, la doar 12 nu am gasit sursa din care a fost copiata, respectiv tradusa. Daca adaugam si cele 10 pagini nenumerotate, din 225 de pagini, 213 apartin altcuiva, astfel 94,6% din teza de doctorat nu apartine presedintelui Schmitt Pal', sustine hvg.hu.
Explica]ii
Presedintele a refuzat sa mai comenteze subiectul pentru jurnalistii maghiari, in schimb a acordat o declaratie portalului bruxinfo. 'Daca un om mentioneaza sursele lucrarii sale si nu le declara ca fiind 100% ale sale, atunci nu exista nici o suspiciune de plagiat. Daca membrii comisiei de ancheta vor ajunge la o alta concluzie, eu voi respecta decizia. Un om de stat, un inalt demnitar trebuie sa fie capabil sa se autoevalueze in orice moment. Trebuie sa accepte interesul public si sa dea socoteala pentru actiunile sale din trecut si din prezent. Nu doresc sa comentez noile dezvaluiri in acest caz, fiindca am mentionat cu exactitate sursele din care am preluat informatiile. Daca Olimpiada din 1936 a avut loc la Berlin, doar nu trebuie sa spun de unde stiu si asta. Important este ca lumea sa inteleaga ca aceasta lucrare nu este un doctorat la standardele actuale, ci o teza de doctorat realizata acum 20 de ani la o masina de scris.', a declarat Schmitt Pal.
Huiduit in timpul unei vizite
Presedintele nu ia in calcul varianta demisiei, desi conform unui sondaj dat publicitatii saptamana trecuta, 41% dintre cetatenii ungari considera ca Schmitt Pal ar trebui sa demisioneze, din cauza suspiciunilor de plagiat, privind lucrarea sa de doctorat - apartinand lui Nikolai Georgiev. Schmitt a fost primit cu huiduieli in cadrul vizitei sale in localitatea Szombathely la finele saptamanii trecute, un grup de protestatari cerandu-i vehement demisia. Presedintele s-a indreptat catre protestatari si le-a promis ca, daca majoritatea maghiarilor vor cere asta, el se va conforma. 'Daca sunt fluierat de o treime dintre cetateni, trebuie sa ma gandesc care sunt cu adevarat motivele. Nu exista motive reale pentru care sa demisionez, fiindca in continuare doua treimi din populatie considera ca sunt un om demn pentru functia de presedinte. Simt in continuare admiratia si increderea poporului maghiar', a spus Schmitt, care a adaugat ca aceasta campanie de denigrare se datoreaza faptului ca il sustine in continuare pe premierul Orban Viktor.
Orban: 'Masurile UE sunt tampite'
De cealalta parte, premierul Orban Viktor continua razboiul cu Uniunea Europeana si acuza in termeni duri masurile de combatere a crizei. 'Cum vrem sa iesim din criza? Rasplatindu-i pe cei slabi si pedepsindu-i pe cel buni? Cu mentalitatea asta nu putem conduce nici macar o mosie provinciala', a fost raspunsul lui Orban la decizia Comisiei UE, conform careia Ungaria se face vinovata de nerespectarea independentei judiciare si bancare. UE ameninta ca va ingheta toate fondurile solicitate de Ungaria. 'Masurile UE sunt deosebit de tampite si urmaresc un concept gresit despre modul de a conduce. Ungaria si-a redus considerabil deficitul de tara, dar este in continuare pedepsita', a adaugat premierul ungar.
La indemnul organizatiei 'Miscarea de solidaritate maghiara' aproape zece mii de persoane s-au adunat sambata in fata cladirii Parlamentului de la Budapesta, pentru a protesta fata de masurile luate in ultima perioada de Guvernul condus de Orban. Liderul miscarii, artistul Papp Janos, a instigat la o forma inedita de protest. 'Daca Orban a zis ca protestele opozitiei sunt doar sedinte de club, atunci declar deschisa sedinta de club de astazi. Fac apel la toti cei adunati sa ia cate un fruct de pe masa maghiara de portocale, ca sa mai diminuam guvernarea portocalie', a spus Papp, care a adaugat ca multi tineri s-au alaturat protestului dorind o schimbare in invatamantul superior. 'Tinerii isi pun intrebarea daca mai merita sa ramana in Ungaria', a precizat liderul protestului. Demonstrantii au scandat mai multe lozinci antiguvernamentale, solicitand o schimbare a regimului politic ungar: 'Primavara este anotimpul revolutiilor. Cu o noua primavara vrem o noua schimbare'.