x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ADAPTARE LA REALITATE - "Sala agresiunii ruse" din Muzeul Stalin

ADAPTARE LA REALITATE - "Sala agresiunii ruse" din Muzeul Stalin

de Sînziana Stancu    |    27 Sep 2008   •   00:00

Georgia va "adapta la realitate" muzeul dedicat celebrului său fiu, Iosif Stalin, din Gori, prin amenajarea unei săli dedicate agresiunii ruse din luna august.



Georgia va "adapta la realitate" muzeul dedicat celebrului său fiu, Iosif Stalin, din Gori, prin amenajarea unei săli dedicate agresiunii ruse din luna august.

Expoziţia permanentă pe care şi-au propus autorităţile georgiene să o înfiinţeze va descrie recenta "agresiune" rusă, din 8 august, împotriva Georgiei, care a durat cinci zile, scrie AFP, citând un comunicat al Ministerului Culturii de la Tbilisi. Această expoziţie va fi inaugurată la sfârşitul anului şi va prezenta fotografii, înregistrări sonore şi video, precum şi obiecte legate de invazia rusă în Georgia, cum ar fi minele puse de ruşi pe teritoriul georgian.

ORAŞ NATAL. Muzeul Stalin se află în oraşul în care s-a născut Stalin, în 1878, Gori, situat la 50 de kilometri de capitala georgiană. Acest oraş, intersecţie între estul şi vestul ţării, este şi drumul de legătură cu regiunea separatistă georgiană Oseţia de Sud, pentru recuperarea căreia Georgia a declanşat, în noaptea de 7 spre 8 august, ofensiva împotriva forţelor ruse, care au provocat-o. Gori a fost apoi "epicentrul" invaziei brutale a forţelor ruseşti pe teritoriul georgian propriu-zis. În cursul conflictului armat, două dintre vitrinele muzeului au fost spulberate de bombele ruseşti. Printre obiectele aflate în muzeu se numără şi căscioara din lemn în care s-a născut fostul lider sovietic, precum şi câteva obiecte personale ale lui, cum ar fi o pereche de cizme militare, pipa, pămătuful de bărbierit şi chiar un pachet cu ţigările lui preferate. Anul trecut, aproximativ 28.000 de persoane au vizitat muzeul.

×
Subiecte în articol: externe