x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adevărata IRA ameninţă cu moartea

Adevărata IRA ameninţă cu moartea

de Mihaela Matachita    |    13 Apr 2009   •   00:00

Gruparea republicană disidentă Adevărata IRA a emis o declaraţie de Paşti, ameninţând că îl va ucide pe fostul comandant al grupării IRA Provizorie, membru al partidului Sinn Fein, şi că va relua atacurile teroriste împotriva teritoriului britanic.



Potrivit ediţiei electronice a cotidianului The Independent, declaraţia, publicată de ziarul irlandez Sunday Tribune, a citat un purtător de cuvânt anonim care a spus că Londra va deveni din nou o ţintă. Totodată, acesta l-a numit pe Martin McGuinness "trădător" pentru că a fost vicepremier în Adunarea Irlandei de Nord. "Să-i amintim fostului nostru coleg natura şi acţiunile unui trădător. Trădarea înseamnă colaborarea cu duşmanul".

Purtătorul de cuvânt s-a referit apoi la asasinarea în 2006 a lui Denis Donaldson, fost lider al administraţiei Sinn Fein la Stormont, care a fost împuşcat într-o cabană izolată, la patru luni după ce a mărturisit că a spionat pentru britanici. "Nici un trădător nu va scăpa de justiţie, indiferent de perioadă, rang, acţiuni trecute. Mişcarea republicană are o memorie lungă", a spus purtătorul de cuvânt.

McGuinness i-a criticat luna trecută pe radicali, numindu-i "trădători", după ce membri ai grupului au ucis doi soldaţi britanici, primii militari care au murit în Irlanda de Nord de la armistiţiul IRA din 1997. După ameninţarea de duminică, Gerry Adams, preşedintele Sinn Fein, i-a avertizat pe republicani că nu va exista o reîntoarcere la zilele de "dominaţie sectară".

×
Subiecte în articol: externe