x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adio trai bun în Italia?

Adio trai bun în Italia?

de Carmen Plesa    |    01 Dec 2009   •   00:00
Adio trai bun în Italia?
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Din ce în ce mai mulţi români se întorc în ţară, pentru că Italia nu le mai oferă salariile de altădată, care făceau ca viaţa departe de familie să fie mai uşor de îndurat, remarcă jurnaliştii italieni.

Pentru români, Italia nu mai este ce-a fost: criza economică, salariile care au ajuns aproape cât cele din România, prea numeroşii ani petrecuţi departe de familii îi fac pe mulţi români să lase "Cizma" şi să se întoarcă în ţară. Cel puţin aceasta este concluzia trasă de jurnaliştii de la Il Messagero, care au mers la locul de unde pleacă autobuzele de la Roma spre România, pentru a lua "pulsul" comunităţii româneşti care trăieşte sau trăia şi lucra în Italia. Dacă în urmă cu câţiva ani autocarele erau pline atunci când soseau în Italia, acum pleacă încărcate de români care se întorc în ţară.

MĂRTURII
"În sfârşit, mă întorc în România", le-a spus jurnaliştilor italieni Mihaela Toader (38 de ani), o focşăneancă ce se pregătea să se urce în autocar ca să revină în ţară. Duminică dimineaţă, împreună cu mulţi alţi conaţionali, se afla în parcarea din Anagnina (Roma), de unde pleacă autobuzele spre România. "De data asta jur că rămân de tot acolo", spune românca.

"Şi nu termină de spus propoziţia, că o lacrimă izvorăşte din ochii ei senini, care au văzut şapte ani de viaţă în Italia. Şapte ani ca îngrijitoare a unei bătrâne", scrie Il Messagero. 700 de euro pe lună - acesta este salariul unei "badante". În urmă cu câţiva ani merita. Acum nu mai merită. "Nu mai merită să stau aici singură. Prefer să mă întorc la Focşani, la fiica mea", le-a spus românca jurnaliştilor. Pentru că în Italia efectul crizei economice e puternic, în timp ce în România calitatea vieţii începe "să crească", deşi lent - remarcă Il Messagero.

"Acum 15 ani, când am ajuns eu la Roma, salariile italiene erau de patru ori mai mari decât cele din România. Azi, nu mai sunt nici măcar duble", le-a spus jurnaliştilor de la Il Messagero şi George, un român de 40 de ani. El a reuşit să-şi deschidă o frizerie în Italia şi s-a căsătorit în urmă cu şapte ani. "Fiul meu s-a născut aici şi vreau să trăiască aici", a spus George. Dar George e o excepţie, scrie Il Messagero. Nicolae Aschilean, de 49 de ani, este de şapte ani în Italia, are o soţie şi trei copii studenţi la Cluj. Şi-a fixat deja data de întoarcere în ţară.

"De 1 aprilie, de ziua soţiei mele, vreau să fiu acasă. De data aceasta, pentru totdeauna", a spus Nicolae. E parchetar, iar duminica mai scoate un ban tunzându-şi conaţionalii chiar în parcarea de unde pleacă autobuzele spre ţară. Trăieşte foarte modest în Italia, nu-şi opreşte pentru el decât cel mult 500 de euro pe lună. Acasă trimite cel puţin o mie de euro pe lună. A reuşit să strângă ceva bani de când e în Italia, şi cu economiile şi-a încropit deja la Cluj două afaceri: o rotiserie şi un mic magazin de haine.

Şi Nicolae Vasile a lăsat Roma, unde a lucrat timp de patru ani ca zidar, iar acum face pe curierul între Italia şi România. La volanul unei furgonete cu nouă locuri, de care e agăţată o remorcă de bagaje, bate în fiecare săptămână mii de kilometri. Pleacă din Transilvania, pentru a face escală la Roma, ajunge la Napoli şi apoi se întoarce. Cere 100 de euro de persoană pentru drum şi un euro pe kilogram la pachetele pe care le livrează. Astăzi, să trăieşti şi să munceşti departe de casă nu mai e atât de profitabil ca altădată, aşa că mulţi români spun "pa pa" Italiei şi se întorc în ţara lor, concluzionează Il Messagero.

×
Subiecte în articol: diaspora