x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revoltător! Administrația Biden afirmă că prințul saudit are imunitate în cazul Khashoggi

Revoltător! Administrația Biden afirmă că prințul saudit are imunitate în cazul Khashoggi

18 Noi 2022   •   11:40
Revoltător! Administrația Biden afirmă că prințul saudit are imunitate în cazul Khashoggi
Sursa foto: Agerpres

Administrația Biden a decis că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, are imunitate într-un proces privind asasinarea lui Jamal Khashoggi, ceea ce a atras imediat condamnarea din partea fostei logodnice a jurnalistului ucis, scrie Reuters.

Khashoggi a fost ucis în octombrie 2018 de agenți saudiți în consulatul din Istanbul, o operațiune despre care serviciile de informații americane cred că a fost ordonată de prințul Mohammed, care este conducătorul de facto al regatului de mai mulți ani.

"Jamal a murit din nou astăzi", a declarat pe Twitter fosta logodnică a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, la câteva minute după ce vestea a devenit publică. Ea a adăugat ulterior: "Am crezut că poate va fi o lumină către justiție din partea USA Dar, din nou, banii au fost pe primul loc".

Un purtător de cuvânt al consulatului saudit din Washington nu a putut fi contactat pentru comentarii joi seara, după orele de program.

"Aceasta este o hotărâre legală luată de Departamentul de Stat în conformitate cu principiile de lungă durată și bine stabilite ale dreptului internațional", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă într-o declarație scrisă. "Nu are nimic de-a face cu meritele cazului".

Într-un document depus la Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia, avocații Departamentului de Justiție au scris că "doctrina imunității șefului de stat este bine stabilită în dreptul internațional cutumiar".

Avocații Departamentului de Justiție au declarat că ramura executivă a guvernului american, referindu-se la administrația Biden, a "stabilit că inculpatul bin Salman, în calitate de șef în exercițiu al unui guvern străin, se bucură de imunitatea de șef de stat față de jurisdicția instanțelor americane".

La sfârșitul lunii septembrie, regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit pe prințul Mohammed prim-ministru printr-un decret regal despre care un oficial saudit a spus că se înscrie în linia responsabilităților pe care prințul moștenitor le exercita deja.

"Decretul regal nu lasă nicio îndoială că prințul moștenitor are dreptul la imunitate bazată pe statut", au declarat avocații prințului într-o petiție din 3 octombrie prin care au cerut unei instanțe federale districtuale din Washington să respingă cazul, citând alte cazuri în care Statele Unite au recunoscut imunitatea unui șef de stat străin.

Prințul, cunoscut după inițialele sale MbS, a negat că a ordonat uciderea lui Khashoggi, dar a recunoscut ulterior că aceasta a avut loc "sub supravegherea mea".

Khashoggi criticase politicile prințului moștenitor în articolele din Washington Post. El se deplasase la consulatul saudit din Istanbul pentru a obține actele de care avea nevoie pentru a se căsători cu Cengiz.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mohammed bin salman Jamal Khashoggi