x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Administraţia Biden,surprinsă de succesul talibanilor/M.Britanie,dezamăgită de abordarea SUA

Administraţia Biden,surprinsă de succesul talibanilor/M.Britanie,dezamăgită de abordarea SUA

16 Aug 2021   •   21:30
Administraţia Biden,surprinsă de succesul talibanilor/M.Britanie,dezamăgită de abordarea SUA

Echipa preşedintelui Joeph Biden este surprinsă de succesul insurgenţilor talibani, iar generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, avertizează că Afganistanul riscă să redevină bază a terorismului internaţional, în timp ce Marea Britanie este dezamăgită de abordarea Statelor Unite.

 

Preşedintele Joseph Biden "nu credea că era inevitabil" ca insurgenţii talibani să preia controlul asupra Afganistanului, a admis, luni, Jake Sullivan, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională, conform site-ului Axios.com şi agenţiei Associated Press.

"În mod clar, ritmul ocupării oraşelor a fost mult mai rapid decât ar fi anticipat oricine", a subliniat oficialul american.

Însă Jake Sullivan a atribuit Administraţiei de la Kabul eşecul în contracararea talibanilor. "Au decis să nu se mobilizeze în lupta pentru apărarea ţării", a acuzat oficialul american.

General SUA: Afganistanul riscă să redevină bază a terorismului internaţional

Conform unor surse politice de la Washington, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a afirmat duminică, într-o sesiune specială a Senatului SUA, că există riscul ca organizaţiile teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic să se reinstaleze rapid în Afganistan şi să genereze ameninţări internaţionale.

Pe 8 iulie, preşedintele SUA, Joseph Biden, afirma că era "foarte improbabil" ca insurgenţii talibani să ocupe din nou în întregime Afganistanul.

Insurgenţii talibani au ocupat, în ultimele săptămâni, numeroase provincii afgane. În ultimele 24 de ore, combatanţii talibani au ocupat zone din Kabul, iar preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, este vizat de critici intense la Washington şi pe plan internaţional din cauza deciziei de a retrage brusc trupele americane din Afganistan.

Liderul grupului republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, i-a cerut preşedintelui Joseph Biden să retrimită trupe în Afganistan. "Iată ceea ce trebuie să se întâmple acum. Preşedintele Biden trebuie să ofere mai multă susţinere forţelor afgane, începând cu sprijinul aerian intens, inclusiv după 31 august. Altfel, reţeaua teroristă Al-Qaida şi talibanii ar putea celebra 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie prin incendierea Ambasadei SUA din Kabul", a declarat senatorul Mitch McConnell. Chiar şi fostul preşedinte Donald Trump, cel care a ajuns la un acord cu liderii talibanilor în 2020 pentru retragerea trupelor din Afganistan, a criticat abordarea lui Joseph Biden. "Talibanii nu se mai tem şi nu mai respectă America sau puterea Americii", a afirmat Trump.

Marea Britanie critică deciziile SUA

Ocuparea Afganistanului de către insurgenţii talibani este un "eşec al comunităţii internaţionale", a afirmat luni ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în contextul în care insurgenţii talibani au ajuns în Kabul, în paralel cu retragerea trupelor occidentale. "Este vorba despre un eşec al comunităţii internaţionale, care trebuie să înţeleagă că lucrurile nu pot fi rezolvate de pe o zi pe alta. Mă tem că, în cazul unei ţări precum Afganistanul, este vorba despre o istorie de 1.000 de ani şi de război civil, problemele trebuie gestionate şi ar putea fi nevoie să fie gestionate 1.000 de ani. Ştim cu toţii că misiunea din Afganistan nu este terminată. Este o problemă neterminată a întregii lumi; întreaga lume trebuie să îşi aducă aportul", a declarat Ben Wallace, potrivit BBC.

"Oare Statele Unite au revenit pe plan internaţional sau au întors spatele? Se pare că americanii au revenit acasă mai degrabă într-un mod specific lui Donald Trump, în pripă, haotic şi umilitor", a afirmat un alt oficial guvernamental de la Londra, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.

Guvernul de la Londra este nemulţumit de sacrificiile făcute în operaţiunile din Afganistan în ultimii 20 de ani. Marea Britanie a pierdut 457 de militari în Afganistan. În total, forţele internaţionale au pierdut 3.500 de militari începând din 2001.

Conform datelor Universităţii Brown, 241.000 de oameni au murit în conflictul militar din Afganistan, iar Statele Unite au cheltuit 2.260 de miliarde de dolari.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a denunţat decizia fostei Administraţii Donald Trump de retragere a trupelor SUA din Afganistan. "Când au luat Statele Unite decizia, în calitatea de naţiune principală, noi toţi am fost nevoiţi să ne retragem, în contextul configurării trupelor. Însă în perioada acordului semnat de Donald Trump cu talibanii, eu am simţit că această abordare era o greşeală. Noi toţi, întreaga comunitate internaţională, probabil suportăm consecinţele deciziei", a afirmat Ben Wallace. Ministrul britanic al Apărării a avertizat că decizia Administraţiei Donald Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului internaţional. "Nu este momentul corect, nici decizia corectă, deoarece reţeaua Al-Qaida probabil va reveni", a subliniat Ben Wallace. În contextul amplificării conflictului din Afganistan, Marea Britanie a retrimis 600 de militari în Kabul, pentru operaţiuni de repatriere a cetăţenilor britanici. Fosta Administraţie Donald Trump stabilise retragerea trupelor SUA până în mai 2021, dar preşedintele Joseph Biden a amânat retragerea până pe 31 august 2021.

Germania contestă decizia retragerii trupelor din Afganistan

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat regret, luni, pentru situaţia din Afganistan, notând că decizia retragerii trupelor americane a fost luată "din raţiuni de politică internă" din Statele Unite. "Trăim momente amare, acum trebuie să ne concentrăm pe operaţiunile de salvare. Decizia retragerii trupelor americane a fost luată din raţiuni de politică internă. Iar acum este un efect-domino al retragerii trupelor", a declarat Angela Merkel, citată de publicaţia Bild.

Germania a transmis că nu poate menţine trupele în Afganistan fără prezenţa militară a SUA şi a avertizat că nu va mai acorda fonduri de asistenţă Administraţiei de la Kabul în situaţia în care insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa. Heiko Maas, ministrul german de Externe, a părut să nu fie de acord cu decizia Washingtonului de a retrage brusc trupele americane. "Actuala situaţie arată că toate celelalte state NATO trebuie să părăsească ţara, deoarece în lipsa capabilităţilor americane, nu poate trimite nimeni acolo militari. Germania se aştepta la o misiune mai lungă, dar nu poate acţiona în afara Alianţei Nord-Atlantice".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Joeph Biden