x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Adolescenți de 15 ani, arestați pentru „ideologie extremistă”

Adolescenți de 15 ani, arestați pentru „ideologie extremistă”

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2024   •   08:20
Adolescenți de 15 ani, arestați pentru „ideologie extremistă”

Poliția australiană a arestat ieri, în cursul unor raiduri desfășurate la Sydney, șapte tineri cu vârste între 15 și 17 ani bănuiți că pregăteau atacuri teroriste, informează BBC. Autoritățile susțin că adolescenții împărtășesc o „ideologie extremistă motivată religios”, refuzând însă să precizeze despre ce religie este vorba. 

Raidurile poliției vin după un atac cu cuțitul în timpul slujbei de la o biserică din Sydney, survenit pe 15 aprilie. Un episcop, un preot și doi enoriași au fost răniți atunci, incidentul fiind înregistrat de camerele web care transmiteau slujba pe internet. Atacatorul are 16 ani și este acum acuzat de terorism.

Tinerii arestați ieri ar face parte din aceeași rețea cu atacatorul de la biserică. „De la atacul inițial, au fost identificați mai multe persoane care merită să fie investigate atent”, a declarat presei David Hudson, adjunctul șefului poliției din New South Wales - statul australian cu capitala la Sydney.

Acesta a adăugat că cei șapte adolescenți sunt „legați de un scop comun”și constituiau „un risc și o amenințare inacceptabile pentru public”.

De la atacul din 15 aprilie, toți suspecții s-au aflat sub supraveghere, poliția considerând că este probabil un nou atac, a mai spus Hudson, fără să specifice planul sau ținta suspecților.

În total, poliția a mobilizat ieri 400 de ofițeri, care aveau mandate de percheziție pentru 13 locații din Sydney.

O vedetă controversată

Atacul de la jumătatea acestei luni a fost comis în suburbia Wakeley a orașului Sydney, într-o biserică asiriană - o ramură catolică din Orientul Mijlociu și India. Suburbia australiană are o mare comunitate creștin-asiriană, formată din refugiați care au fugit de persecuții și războaie din Irak, Iran, Siria și Turcia.

Ținta principală a teroristului de 16 ani a fost episcopul Mar Mari Emmanuel, o vedetă a comunității locale, cu un număr uriaș de urmăritori online.

Episcopul Emmanuel este cunoscut pentru vederile sale conservatoare și controversate în privința căsătoriilor între persoanele de același sex și a credinței musulmane. În timpul pandemiei, el s-a opus carantinei impuse de autorități și s-a exprimat împotriva vaccinării. 

 

×