Într-un amplu interviu acordat agenţiei moldovene de ştiri Info-Prin Neo, poetul Adrian Păunescu vorbeşte despre Unirea României cu Moldova. Cunoscutul om de cultură opinează că evenimentul poate avea loc, doar că acum nu este momentul potrivit. Poetul cu rădăcini în Basarabia este convins că în prezent România nu are cum să acorde nici măcar un ajutor substanţial Republicii Moldova.
SFATURI. Adrian Păunescu i-a sfătuit pe confraţii de peste Prut să consolideze raportul cu vecinii. Mai precis, să aibă o relaţie bună cu Moscova: "O relaţie bună nu înseamnă o relaţie de umilinţă, ci o relaţie de bună vecinătate şi un interes reciproc. Interesul naţional trebuie să fie mai presus decât cel partinic sau ambiţiile personale. Guvernul de la Chişinău trebuie să se gândească la interesul suprem, care este eliberarea Moldovei de subdezvoltare, de teroare, de bolşevism şi alinierea firească la visurile europen". Păunescu este convins că până sa vorbim efectiv despre Unire, trebuie să creăm un focar de cunoaştere şi apropiere de cauza românească de către oamenii care poartă cel mai înalt grad de răspundere, adică de către negociatori: "Avem nevoie de negociatori, care să fie capabili să contamineze de adevăr pe acei cu care discută. Indiferent de câte cadouri otrăvite se pot face de către acei ce vor să ţină Moldova în imperiu. Dacă avem negociatori buni, se ajunge la ce s-a ajuns în lupta noastră cu Ucraina pentru teritoriul în Marea Neagră. Am câştigat".
SĂRĂCIE PE AMBELE MALURI. Adrian Păunescu nu le-a dat moldovenilor speranţe nici în ceea ce priveşte ajutorul financiar din partea României, un ajutor care cu alte ocazii nu a întârziat să ajungă la Chişinău. "Remarc cu tristeţe că România este atât de haotizată, sărăcită, neputincioasă în ea însăşi, încât ajutorul pe care-l poate acorda Moldovei nu poate fi momentan substanţial. E ca în cântecul popular - Se unesc două nevoi - ". În această problemă, Păunescu a făcut referiri voalate şi la influienţa nefastă a Rusiei în relaţia dintre cele două ţări: "O singură chestiune doar mă nelinişteşte, şi anume felul cum se creează asupra unor zone din această lume presiuni economice, drept nevalidare a schimbărilor politice. Mi-e frică de iarna care urmează, mi-e frică de preţul combustibilului, gazului, mi-e frică de nerăbdarea oamenilor".
Citește pe Antena3.ro