"Realitatea depaseste fictiunea" spunea un critic de film aflat la Festivalul de la Cannes unde, de trei zile, foiletonul juridico-sexual in care este implicat Dominique Strauss-Kahn a devenit brusc aproape mai interesant decit filmele in competitie. |n orice caz, spunea un regizor aflat la Festival, DSK a devenit un personaj si merita cu siguranta un film pe tema: cum se autodistruge, din motive obscure care ar trebui psihanalizate, un om stralucit cu toate usile carierei deschise, inclusiv cea susceptibila sa-l duca la Palatul Elysée ca presedinte al Frantei.
Iata insa ca pentru prima data in ultimii 40 de ani acest om talentat si stralucit, eminent economist si om plin de [arm, nu mai are pe agenda lui nici o reuniune de afaceri, nici o reuniune politica, nici un consiliu de ministri si nici un summit cu mai-marii acestei lumi. Pe agenda lui s-a impus o cu totul alta urgenta, aceea de a-si salva onoarea si de a-si recupera libertatea.
Toata lumea care il simpatizeza in Franta si in Europa spera ca el sa si reuseasca, desi, asa cum spunea ieri primul ministrul francez Francois Fillon, daca acuzatiile care i se aduc se adeveresc, atunci efectiv ceea ce a facut acest om este foarte grav si el nu mai are nici o scuza.
Pentru moment, acest foileton juridic, sexual si politic abia a inceput. El a fost insa prefatat, se pling prietenii lui DSK, de o clara "operatiune de linsare" mediatica a interesatului. Expresia a fost utilizata de mai multi comentatori si lideri ai Partidului Socialist francez, precum fostul ministru al Culturii Jack Lang, precum si de un fost ministru al Justitiei, Robert Badinter. Justitia americana a procedat, spun ei, prin imaginile difuzate in contextul arestarii si inculp`rii lui DSK, la "moartea sa mediatica". "La mise à mort médiatique", spune Robert Badinter. Deci ar fi fost pusa in scena, ar fi fost orchestrata, pe plan mondial, moartea mediatica a acestui demnitar francez, in asteptarea anuntatei sale morti politice.
Emotia provocata in Franta de inculparea lui DSK pentru "delicte sexuale" (ca sa folosim limbajul juridic american) a fost unanima, chiar si in rindurile dusmanilor sai. Mai ales ca dincolo de aceasta afacere imaginea insasi a Frantei are de suferit, iar acum americanii se pregatesc sa-i dea Frantei si o lectie de justitie. In America nimeni nu a uitat cum a scapat pe vremuri Roman Polanski de o condamnare pentru viol, refugiindu-se in Franta, tara cu care Statele Unite nu au acord de extradare. Ei bine, pare sa spuna acum justitia americana, DSK n-o sa ne scape…
La acest capitol intre Franta si Statele Unite exista o veche polemica. Iar in ultimele 48 de ore multi francezi au avut reactii extrem de critice si de vehemente fata de modul de operare al justitiei americane. Nimeni nu stie deocamdata daca Dominique Strauss-Kahn este sau nu este vinovat, dar enom de multe voci in Franta considera ca i s-a incalcat un drept esential, cel al prezumtiei de nevinovatie.
"Sunt fericit`, spunea lidera socialistilor, doamna Martine Aubry, ca traiesc intr-o tara unde in acest stadiu al unei proceduri judiciare nu pot fi aratati in fata mediilor de informare oameni cu catuse la miini."
Scriitorul si filozoful Bernard Henry Lévi este si el extrem de critic fata de procedeele americane si spune ca DSK merita tratat altfel. Directorul revistei Le Point, Hervé Gattegno, evoca "o executie prin imagine", o "umilire in public a demnitarului francez". Sentimentul multor francezi este chiar ca prin exhibarea fara menajamente a lui DSK americanii au vizat direct Franta, si mai ales ingaduinta cu care francezii accepta separarea vietii publice de cea privata, precum si toleranta lor fata de oameni precum Dominique Strauss-Kahn pe care toata lumea il stia "afemeiat" (ca sa nu spunem un adevarat french lover).
Cotidianul Le Monde precizeaza insa ca modul in care a fost tratat DSK nu este neobisnuit in Statele Unite. Exhibarea inculpatului in fata camerelor de vederi este o practica devenit` curenta. Iar in cazul celebritatilor, fie ele politice, sportive sau artistice, exhibarea are un caracter si mai acentuat. Si aceasta pentru ca justitia americana vrea sa demonstreze ca toti oamenii in Statele Unite sunt egali in fata legii si ca faptul de a fi bogati sau celebri nu-i protejeaz` in nici un fel. Multi comentatori francezi vad insa in aceasta manier` americana de a trata inculpatii un semn de ipocrizie, pentru ca toate lumea stie ca inculpatii care au destui bani ca sa-si plateasc` un bun avocat au mult mai multe sanse sa scape cu fata curata decit restul delincventilor.