x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganii şi pakistanezii vor asculta discursul lui Barack Obama, tradus pentru telefoanele mobile

Afganii şi pakistanezii vor asculta discursul lui Barack Obama, tradus pentru telefoanele mobile

04 Dec 2009   •   00:00

Afganii şi pakistanezii îl vor putea vedea şi asculta pe Barack Obama anunţând trimiterea a 30.000 de militari suplimentari în Afganistan, în limba lor maternă, datorită versiunilor traduse ale discursului de marţi al preşedintelui, create pentru telefoanele mobile, relatează AFP.



Casa Albă a anunţat joi pe site-ul său de Internet că secvenţele alocuţiunii lui Obama au fost dublate în arabă, dari, pashtu şi urdu, limbile majoritare vorbite în Afganistan şi Pakistan.

Preşedinţia americană consideră mai pertinentă vizarea telefoanelor mobile decât Internetul, pentru că doar 2 la sută dintre afgani şi 11 la sută dintre pakistanezi au acces la reţeaua mondială. În schimb, mai mult de o persoană din două dispune de un telefon mobil în Pakistan şi o persoană din trei în Afganistan. "Plecând de la această constatare, am ales unele pasaje (din discursul) preşedintelui, apoi am cerut afganilor să le traducă în arabă, dari, pashtu şi urdu, pentru ca ele să fie puse la dispoziţia populaţiilor locale pe telefoanele lor mobile", a explicat Casa Albă.

"Sperăm că utilizarea tehnologiei astfel ne va permite să contribuim la creşterea securităţii Americii, aşa cum doreşte preşedintele", şi la oprirea eforturilor (reţelei) "al-Qaida şi altor grupuri extremiste", a adăugat preşedinţia americană.

În martie 2009, Obama a înregistrat un mesaj video destinat poporului Iranului şi liderilor săi, cu ocazia Anului Nou iranian. Înregistrarea video a fost tradusă în persană, limba oficială a Iranului, apoi difuzată pe Internet.

×
Subiecte în articol: externe