x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AFRONT/Iranul aşteaptă scuze de la Hollywood

AFRONT/Iranul aşteaptă scuze de la Hollywood

de Sînziana Stancu    |    03 Mar 2009   •   00:00

Consilierul cultural al preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, Javad Shamaghdari, a avertizat o delegaţie de la Hollywood să îşi ceară scuze pentru "insultele şi calomniile" la adresa iranienilor, formulate în producţiile din "Cetatea filmului".



"Reprezentanţii iranieni ai filmului vor avea dreptul să participe la sesiuni oficiale cu producătorii de la Hollywood numai după ce aceştia le vor cere scuze iranienilor pentru cei 30 de ani de insulte şi calomnii", a declarat tăios Shamaghdari. El şi-a continuat criticile spunând că poporul iranian şi revoluţia sa au fost "în mod repetat şi injust" ţinta "atacurilor de la Hollywood", citând printre cele mai ofensatoare producţii "300" şi "The Wrestler" - recent nominalizată la Premiile Oscar. Prima producţie, datând din 2007,  îi înfăţişează pe strămoşii iranienilor ca pe un popor însetat de sânge, iar cea de-a doua conţine o scenă cu Mickey Rourke, care distruge un steag iranian.

Leslie Unger, directorul de comunicare de la Hollywood, a declarat AFP că delegaţia americană a fost invitată în Iran "dintr-o iniţiaţivă absolut privată, pentru schimb de informaţii educaţionale şi de creaţie, fără nici o agendă politică". Relaţiile diplomatice între Teheran şi Washington au fost întrerupte acum 30 de ani, după Revoluţia Islamică, iar prăpastia dintre cele două ţări s-a mărit cu timpul, mai ales după ce Iranul a început să îşi revizuiască programul nuclear. Noul preşedinte american, Barack Obama, a declarat că intenţionează să îşi schimbe poziţia faţă de Iran şi că e dispus să aibă o discuţie "faţă-n faţă" cu Teheranul.

×
Subiecte în articol: externe