x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe “Vreau şi eu să fiu agent 007”. Epidemie de “Snowden în devenire” în Italia

“Vreau şi eu să fiu agent 007”. Epidemie de “Snowden în devenire” în Italia

de Istvan Deak    |    11 Iul 2013   •   18:54
“Vreau şi eu să fiu agent 007”. Epidemie de “Snowden în devenire” în Italia

În fiecare zi, de la sfârşitul lunii iunie până în prezent, aproape 200 de tineri din Italia, noi deţinători de diplome universitare, decid să-şi schimbe radical viaţa şi îşi înscriu CV-ul pe site-ul guvernamental al serviciilor secrete ale ţării, fenomen calificat de cotidianul La Repubblica drept un alt “efect Snowden”. Este vorba despre fostul colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate NSA Edward Snowden, care se află la originea bulversantelor dezvăluiri despre programul american de supraveghere a comunicaţiilor mondiale, PRISM.

Pentru cine e interesat...

Este pentru prima dată când serviciile secrete italiene caută candidaţi pe noul lor site www.sicurezzanazionale.gov.it.
Dar cine sunt aspiranţii la “postul” de “007”, fără “license to kill”, vorba filmului, dar cu obligaţia de a studia, analiza noile şi complicatele  ameninţări care provin de la diverse entităţi şi de a afla care sunt căile prin care sunt finanţate grupările teroriste, sau să pună în legătură atacurile la sistemele bancare sau să analizeze efectele politice ale crizei apei, de exemplu?

Printre candidaţi sunt 1.740 de tineri şi 165 de tinere, iar dintre ei 987 sunt specialişti în IT, 404 - analişti economici şi 523 de analişti în probleme energetice, precizează La Repubblica. Deja peste 2.000 de tineri italieni au înaintat cereri, sperând să se numere printre cei aleşi să se ocupe de analiza problemelor economice, financiare, care ţin de securitatea energetică şi de internet. Cotidianul apreciază că “boom-ul” este provocat de un amestec de visare cu realitate, căci majoritatea sunt cu mintea la James Bond şi legendele despre spioni, decât la ce înseamnă munca asta cu adevărat.

Se caută vorbitori de limbi străine rare
De cele mai multe ori este vorba despre primul lor loc de muncă. De regulă, candidaţii sunt originari din regiunile de nord şi centrale ale ţării, dar sunt şi reprezentanţi ai marilor oraşe şi ai unor localităţi mici situate în întreaga peninsulă, din Bolzano până în Catania, subliniază sursa citată.
“Performanţele unice în orice domeniu se pot dovedi utile pentru spionaj: de la cei care cunosc limbi străine rare până la cei care se pricep să citească date primite prin satelit, de la criptografi până la biologi şi chimişti, toţi se pot manifesta”, se spune pe site-ul menţionat.
Vor fi selectaţi doar câteva zeci de aspiranţi, ei vor primi remunerări considerabile, însă vor trebui să înveţe să mintă: nimeni nu trebuie să ştie că un specialist IT-ist, un economist ochelarist sau un cercetător din domeniul plantelor sunt, în realitate, agenţi secreţi, că soţul, cicălitor şi sedentar incurabil, sau soţia, cea adesea cu capul în nori, lucrează de fapt pentru securitatea ţării, subliniază La Repubblica.

×
Subiecte în articol: agentul 007 Snowden