x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agent iranian: Teheran se pregăteşte de un război cu SUA

Agent iranian: Teheran se pregăteşte de un război cu SUA

03 Dec 2009   •   00:00
Agent iranian: Teheran se pregăteşte de un război cu SUA

Un iranian care a pledat vinovat la acuzaţia de complot pentru expedierea de tehnologie militară către Iran a declarat unui anchetator sub acoperire că liderii de la Teheran cred că se apropie războiul.



Potrivit unor documente prezentate unui tribunal american, Amir Ardebili a oferit o explicaţie pentru dorinţa de a cumpăra atât de mult piese de arme, inclusiv tehnologie, ce ar ajuta la protejarea Iranului de atacuri cu rachete.

"Conform declaraţiilor sale, Ardebili ajuta Iranul să se pregătească pentru război cu SUA," arăta procurorul David Hall. Acesta mai sublinia că Ardebili "a ameninţat direct securiatea SUA. Acesta era un prolific agent de achiziţii ce a procurcat o gamă largă de componente pentru singurul său client , guvernul Iranului".

Documentele arată că în timpul unei întâlniri din 2007 cu agentul sub acoperire, Ardebili arăta că doreşte atât de multe materiale în caz că SUA începe războiul cu SUA, pentru ca "guvernul iranian să se apere. Ei cred că vine războiul".

Ardebili a fost arestat în 2007 după o întâlnire cu agentul sub acoperie în Georgia, în Caucaz. Măsura a provocat numeroase fricţiuni cu SUA, iranienii plângându-se la ONU de arestarea acestuia şi a altora.

×
Subiecte în articol: externe