x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agresiunea Rusiei în Marea Neagră, printre temele de discuţie la întâlnirea Teodor Meleşcanu-Mike Pompeo

Agresiunea Rusiei în Marea Neagră, printre temele de discuţie la întâlnirea Teodor Meleşcanu-Mike Pompeo

02 Apr 2019   •   15:33
Agresiunea Rusiei în Marea Neagră, printre temele de discuţie la întâlnirea Teodor Meleşcanu-Mike Pompeo

Secretarul de Stat american, Michael R. Pompeo, s-a întâlnit luni la Washington cu ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul discuţiilor fiind abordate teme precum cooperarea bilaterală în domeniul securităţii, provocările cu care se confruntă NATO pe flancul estic, agresiunea Rusiei în Marea Neagră şi importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei, relevă un comunicat al Departamentului de Stat.
Potrivit textului publicat pe site-ul instituţiei, cei doi oficiali au discutat despre strânsa cooperare în domeniul securităţii între SUA şi România, un aliat solid al NATO care îşi respectă angajamentele de împărţire a responsabilităţilor în domeniul apărării, şi despre provocările cu care se confruntă NATO pe flancul estic.
"Ei au vorbit în mod special despre agresiunea Rusiei în Marea Neagră şi contribuţia României la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre. Au discutat de asemenea despre importanţa eforturilor României de combatere a corupţiei care subminează instituţiile sale democratice şi încurajează influenţa nocivă a adversarilor", mai arată Departamentul de Stat.
Legat de acelaşi subiect, un comunicat al MAE român, transmis marţi AGERPRES, relevă că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni, la Washington, o întâlnire oficială de lucru cu secretarul de stat american Michael Pompeo, pe agendă fiind incluse subiecte precum securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei.
La întrevedere au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru Afaceri politice David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru Afaceri europene, Philip Reeker.
Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor Guverne pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.
Meleşcanu a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.
Discuţia a vizat, de asemenea, o evaluare a priorităţilor de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicate celebrării a 70 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Atlanticului de Nord.
Ministrul Teodor Meleşcanu a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securităţii, scoţând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.
Totodată, precizează MAE, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.
Meleşcanu a punctat realizările Preşedinţiei române la Consiliul UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul estic, Asia centrală şi Balcanii de vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanţei pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.
El a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv "major" al politicii externe a ţării noastre.
Ministrul a prezentat şi candidatura României la un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul acestei organizaţii.
Potrivit MAE, au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi ameninţărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând "contribuţiile importante ale României în cadrul organizaţiilor şi mecanismelor internaţionale, dar şi expertiza de înaltă ţinută a specialiştilor şi profesioniştilor români".
De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei, arată sursa citată. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: teodor melescanu mike pompeo