x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ahamdinejad: "Iranul nu are nevoie de arme nucleare"

Ahamdinejad: "Iranul nu are nevoie de arme nucleare"

18 Sep 2009   •   00:00
Ahamdinejad: "Iranul nu are nevoie de arme nucleare"

Iranul nu are nevoie de arme nucleare, a declarat preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, într-un interviu difuzat de postul de televiziune american NBC. El nu a spus, însă, explicit că republica islamică nu va dispune, la un moment dat de astfel de armament.



"Credem că armele nucleare aparţin trecutului şi generaţiei de dinainte... Nu vedem nicio nevoie pentru astfel de arme", a dat el asigurări, informează AFP. Iranul este suspectat de puterile occidentale că încearcă să obţină bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul neagă. "Am crezut întotdeauna în negocieri şi în discuţii. Aceasta este logica noastră, nu s-a schimbat nimic", a dat asigurări Ahmadinejad, ale cărui declaraţii au fost traduse de un interpret.

Întrebat dacă poate afirma clar că Iranul exclude orice posibilitate de a obţine, la un moment dat, arme nucleare, el i-a răspuns jurnalistei: "Doamnă, puteţi să înţelegeţi din declaraţiile mele ce vreţi". "Dacă vorbim de îmbogăţirea uraniului în scopuri civile, acestui lucru Iranul nu îi va pune niciodată capăt", a adăugat el.

O întâlnire între Iran şi reprezentanţii celor şase mari puteri care poartă negocieri de ani de zile în dosarul nuclear (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) urmează să aibă loc în 1 octombrie, probabil în Turcia.

Statele Unite au afirmat clar că Iranul trebuie să abordeze direct subiectul programului nuclear, a declarat marţi secretarul de stat Hillary Clinton. "Le-am spus clar iranienilor că orice discuţii la care vom participa trebuie să abordeze în primul rând problema nucleară. Este de neevitat", a adăugat ea.

Reuniunea din 1 octombrie va marca îndeplinirea promisiunii preşedintelui Obama de a întinde o mână Iranului, în pofida a trei decenii de ostilitate între Washington şi Teheran, a dat asigurări Clinton, adăugând că Statele Unite îşi vor păstra dubla abordare, constând în stimulente şi pedepse.

Cele şase mari puteri au cerut discuţii urgente cu Iranul, după ce Teheranul a făcut o serie de propuneri săptămâna trecută, care au fost primite cu scepticism de occidentali. Statele Unite au apreciat că aceste propuneri "nu răspund cu adevărat" principalelor surse de îngrijorare, dar Rusia consideră că republica islamică este pregătită pentru discuţii constructive.

Consiliul de Securitate al ONU a impus trei rânduri de sancţiuni Iranului, din cauza refuzului acestuia de a-şi suspenda programul de îmbogăţire a uraniului.

×
Subiecte în articol: externe