x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ahmadinejad, faţă cu Obama

Ahmadinejad, faţă cu Obama

de Sînziana Stancu    |    02 Aug 2010   •   00:00

Preşedintele iranian i-a aruncat mănuşa omologului său american cerându-i o confruntare bărbătească faţa-n faţă, în direct la televiziune, cu ocazia  Adunării Generale a ONU din septembrie.

Ahmadinejad l-a provocat pe Obama la o dezbatere publică a chestiunilor mondiale, declarându-se gata să ofere şi "soluţii" la unele dintre acestea, "pentru a vedea care ar putea fi cele mai bune", scrie Le Figaro. Obama nu a răspuns încă "provocării".
Propunerea preşedintelui iranian a fost făcută în contextul în care ţările occidentale au înăsprit în luna iunie sancţiunile împotriva Teheranului, bănuit că încearcă să producă arma atomică sub acoperirea unui aşa-zis "program nuclear în scopuri civile", program pe care republica islamică l-a dezminţit în repetate rânduri. În luna septembrie sunt programate noi negocieri între Iran şi "grupul celor şase" - SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania - precum şi cu "grupul de la Viena" - SUA, Franţa şi Rusia. Aceste convorbiri vor avea ca subiect principal un eventual schimb de combustibil nuclear, mai precizează publicaţia franceză.

Preşedintele iranian i-a propus un dialog public în 2006 şi predecesorului lui Obama, George W. Bush, căruia i-a trimis o scrisoare de 18 pagini, în care a evocat valorile religioase, istoria şi relaţiile internaţionale ale Iranului. Scrisoarea lui a rămas însă fără răspuns, iar Ahmadinejad a interpretat tăcerea lui Bush ca fiind teama acestuia de a aborda în mod deschis, public, chestiuni care făceau, de altfel, politica Washingtonului faţă de Teheran.

×
Subiecte în articol: externe