Iranul continuă să respecte "îngheţarea" unora dintre activităţile sale nucleare, în conformitate cu acordul semnat cu marile puteri, o condiţie pentru continuarea negocierilor în vederea încheierii conflictului legat de programul nuclear al Teheranului, potrivit unui raport dat publicităţii joi de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Procesul de îmbogăţire a uraniului până la 20%, fapt care îngrijorează în mod special comunitatea internaţională, "nu a mai avut loc", după cum s-a convenit în acordul pe şase luni încheiat la Geneva şi intrat în vigoare la 20 ianuarie, conform unei copii a acestui raport la care AFP a avut acces.
Îmbogăţirea uraniului până la 20% reprezintă un motiv de îngrijorare pentru comunitatea internaţională, pentru că se află aproape din punct de vedere tehnic de nivelul necesar fabricării armei atomice.
În raport, AIEA subliniază de asemenea că stocul de uraniu îmbogăţit la 20% "este pe cale să se reducă sau să fie transformat în oxid de uraniu".
Iranul continuă să îmbogăţească uraniu la un nivel redus, de până la 5%, într-un ritm de producţie similar celui din raportul precedent din noiembrie, ceea ce este de asemenea în conformitate cu angajamentele sale.
Teheranul nu a mai instalat noi centrifuge, folosite pentru îmbogăţirea uraniului, la complexele sale din Fordo şi Natanz, mai afirmă AIEA.
În ceea ce priveşte reactorul cu apă grea de la Arak, care ar produce plutoniu ce ar putea intra în componenţa unei bombe atomice, AIEA subliniază faptul că "nu a fost instalat niciun element major suplimentar (...). Nu a existat nici producţie, nici testare de carburant pentru reactor", adaugă AIEA în raportul său.