x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al-Qaeda pune pe jar Turcia

Al-Qaeda pune pe jar Turcia

de Ana Ilie    |    01 Aug 2005   •   00:00

Un avertisment pentru turistii romani care vor sa-si petreaca vacanta in Turcia: reteaua terorista Al-Qaeda ar putea ataca din nou in orice clipa.

Turcia este in alerta maxima dupa un val de atentate care a produs panica printre turistii dornici sa gaseasca un pic de liniste intr-o statiune litorala, dar care au fost intampinati de distrugere, bombe si sange. Declaratiile contradictorii ale oficialitatilor nu sunt de natura sa calmeze aceasta situatie.

Sammaz Demirtas, adjunctul sefului politiei din Istanbul, a anuntat ca reteaua terorista Al-Qaida ar putea ataca din nou in urmatoarele luni. Avertismentul, sustine oficialul, se bazeaza pe informatii furnizate de serviciile secrete, care au anuntat ca peste o mie de persoane suspectate de apartenenta la reteaua lui Ossama ben Laden se afla in Turcia si sunt tinute sub supraveghere. Potrivit lui Demirtas, un atac din partea retelei Al-Qaida ar fi posibil in luna noiembrie. Declaratiile lui Demirtas au fost calificate drept "alarmiste si neinformate" de serviciul de presa al politiei din Istanbul, care a dat asigurari ca nu se asteapta noi atacuri teroriste impotriva Turciei. "Nu anticipam nici un fel de actiune terorista impotriva Turciei. Turcia este o tara sigura", a declarat Ismail Caliskan, purtatorul de cuvant al politiei din Istanbul. El a confirmat insa ca autoritatile tin sub observatie gruparile islamiste radicale si pe cele separatiste. "Fortele de securitate continua sa ia masuri la cel mai inalt nivel impotriva tuturor organizatiilor separatiste si reactionare", a tinut oficialul sa adauge.

Nu este clar motivul "balbaielilor" turcilor, insa este foarte probabil ca autoritatile sa incerce sa nu panicheze populatia si sa nu-i sperie pe potentialii turisti, cei care contribuie din belsug an de an la buna functionare a economiei acestei tari. Cu toate acestea, confuzia autoritatilor este de natura sa sporeasca nesiguranta populatiei, care este deja ingrozita de atacurile din ultimele saptamani revendicate de rebelii kurzi. Cu toate acestea, rom‚nii nu par sa se teama si continua sa isi petreaca vacantele in statiuni precum Antalya sau Kusadasi, potrivit directorilor mai multor agentii de turism.

Intr-o evolutie separata de evenimentele din Turica, serviciile de informatii americane au aflat de la membrii capturati ai retelei Al-Qaida ca liderul lor, Ossama ben Laden, are o preferinta special pentru data de 6 august, cand se implinesc 60 de ani de la atacul nuclear asupra Hiroshimei. Ossama ben Laden ar avea in vedere un atac nuclear la aceasta data asupra Americii. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe