x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Al treilea val de greve și proteste din cauza reformei pensiilor în Franța

Al treilea val de greve și proteste din cauza reformei pensiilor în Franța

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2023   •   13:15
Al treilea val de greve și proteste din cauza reformei pensiilor în Franța
Sursa foto: Hepta

Mai multe greve au loc marți în Franța față de planurile președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Este al treilea val de greve.

Sindicatele au lansat marți un al treilea val de greve în Franța împotriva planurilor președintelui Emmanuel Macron de a-i face pe francezi să muncească mai mult timp înainte de pensionare, în timp ce proiectul de lege se află deja în Parlament, potrivit France 24.

Serviciile feroviare franceze au fost întrerupte, activitatea în unele școli suspendată și livrările rafinăriilor au fost oprite, deoarece angajații din mai multe sectoare au ieșit în stradă, iar sindicatele au îndemnat publicul să iasă din nou în stradă în număr mare.

Guvernul spune că oamenii trebuie să muncească cu doi ani mai mult - adică până la vârsta de 64 de ani - pentru a menține bugetul unuia dintre cele mai generoase sisteme de pensii din lumea industrială în negru.

Dintre toate țările OCDE, francezii petrec cei mai mulți ani la pensie, un beneficiu foarte apreciat la care o majoritate substanțială este reticentă să renunțe, arată sondajele. Vârsta actuală de pensionare din Franța este una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, deși normele existente impun deja ca majoritatea persoanelor să muncească până la vârsta de 64 de ani pentru a putea beneficia de o pensie completă.

Sindicatele spun că revizuirea propusă îi va pedepsi pe cei care au început să lucreze la o vârstă fragedă sau care au muncit din greu în locuri de muncă solicitante din punct de vedere fizic.

Emmanuel Macron spunea că schimbările sunt „esențiale atunci când ne comparăm cu restul Europei” și că trebuie făcute modificări pentru a „salva” sistemul de pensii de stat francez.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron greve franta