x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alarma la Marea Neagra

Alarma la Marea Neagra

de Marina Constantinoiu    |    06 Sep 2005   •   00:00
Alarma la Marea Neagra

Este in interesul Romaniei sa promoveze, in toate instantele internationale din care face parte, sprijinirea valului de democratizare a statelor ex-sovietice de la Marea Neagra. Este opinia presedintelui Traian Basescu, formata si in urma experientei capatate de Romania la 15 ani de la Revolutie.

Pentru ca procesul de democratizare in spatiul ex-sovietic de la Marea Neagra sa aiba succes, trebuie implicare, inclusiv a Romaniei, a declarat presedintele, care a participat ieri la deschiderea seminarului "Noua Europa. Cui ii este frica de democratizare?", organizat de Asociatia Studentilor din Facultatea de Stiinte Politice (ASFSP) din cadrul SNSPA, sub egida Ministerului de Externe, la care participa studenti din Romania, Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Albania, Bulgaria si Belarus.

DEMOCRATIE CU PICATURA. Vorbind deschis despre experienta Romaniei dupa Revolutia din 1989, care, desi a avut regimuri alese in mod democratic, uimea democratiile occidentale prin "repetarea periodica a unor evenimente de tipul mineriadelor", Basescu le-a explicat studentilor ce are de facut Occidentul, dar si tara noastra, pentru a ajuta vecinii ex-sovietici de la Marea Neagra sa depaseasca astfel de momente.

"Nu este suficient ca alegerile intr-un stat fost totalitar sa fie castigate de politicieni democratici, pentru ca structurile totalitare continua sa lucreze sub acesti politicieni invingatori", a subliniat presedintele Basescu. El a spus ca lideri precum Victor Iuscenko, presedintele Ucrainei, si Mihail Saakasvili, presedintele Georgiei, trebuie sprijiniti de catre statele democratice occidentale din Uniunea Europeana si NATO, nu doar la nivel declarativ, ci si asistati serios la nivel financiar si uman, pentru a reforma institutiile statului obisnuite cu mentalitatile si metodele de lucru totalitare.

PERICOLE SI SOLUTII. "La 15 ani dupa Revolutia din decembrie 1989, Romania are inca probleme cu functionarea normala a institutiilor democratice, existand legi care nu se aplica", a afirmat seful statului, adaugand ca "tranzitia spre democratie a fostelor state comuniste se incheie atunci cand ce scrie in lege se intampla si in realitate, cand s-a produs un declic in mintea tuturor oamenilor din institutiile statului, prin care sa constientizeze ca lucreaza pentru interesele populatiei, si nu impotriva lor".

Desi interventia sa la seminar era transmisa in direct de cel putin un post de televiziune, presedintele a rugat presa sa nu faca titluri de pagina intai referitoare la consideratiile sale despre situatia din Ucraina, postalegeri. Desi nu foarte sigur ca face bine spunand lucrurilor pe nume, atat de deschis, Basescu a facut o paralela intre situatia de la noi si cea din Ucraina, vorbind in special despre obstacolele din calea democratizarii. "Imaginati-va ca in Ucraina sau in Romania a doua zi dupa Revolutie ar fi fost desfiintate toate institutiile statului pe care un lider democrat le-ar fi considerat institutii ce au lucrat impotriva poporului, ceea ce s-a intamplat in regimul comunist. Dar institutiile nu pot fi desfiintate peste noapte, pentru simplul motiv ca nu ai ce sa pui in locul lor", a spus presedintele.

Conform lui, pentru tari precum Romania a fost foarte dificil ca procesul sa fie inteles din afara statului, din democratiile occidentale, avand in vedere ca la noi au existat "structuri create de dictatura extrem de puternice, mai puternice decat in multe alte state". "De aceea, presupun ca nici Ucraina nu a fost cu nimic mai prejos decat Romania din punct de vedere al structurilor de tip dictatorial si presupun ca presedintele Viktor Iuscenko are mari probleme in a corela vointa politica, declaratia politica cu realitatea functionarii institutiilor ucrainene".
×
Subiecte în articol: externe preşedintele