x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alberta declară stare de urgență din cauza incendiilor de vegetație. Zeci de mii de oameni, evacuați

Alberta declară stare de urgență din cauza incendiilor de vegetație. Zeci de mii de oameni, evacuați

de Redacția Jurnalul    |    07 Mai 2023   •   20:30
Alberta declară stare de urgență din cauza incendiilor de vegetație. Zeci de mii de oameni, evacuați
Sursa foto: Hepta

Alberta a declarat stare de urgență, după ce zeci de mii de oameni au fost nevoiți să își evacueze casele din cauza incendiilor de vegetație "fără precedent" care fac ravagii în regiune.

Până sâmbătă seara, peste 24.000 de locuitori din Alberta fuseseră evacuați din case, în condițiile în care 110 incendii de vegetație sunt active în întreaga provincie, iar 36 au scăpat de sub control.

"A fost o zi extrem de dificilă pentru pompierii de aici", a declarat Christie Tucker, un manager al unității de informare pentru Alberta Wildfire: "Ne-am luptat cu vântul foarte puternic și vremea caldă, ceea ce a produs o activitate extremă a incendiilor".

Între timp, au ajuns pompieri și din Quebec și Ontario.

"O mare parte din Alberta s-a confruntat cu o primăvară caldă și uscată și, cu atât de mult material de aprindere, este nevoie doar de câteva scântei pentru a aprinde unele incendii cu adevărat înfricoșătoare", a declarat Danielle Smith, șefa Partidului Conservator Unit (UCP), aflat la putere.

Printre comunitățile evacuate s-a numărat și comitatul Brazeau, inclusiv toți cei 7.000 de oameni care locuiesc în Drayton Valley, la 140 km vest de capitala provinciei, Edmonton.

Întreaga comunitate de 3.600 de persoane din Fox Lake s-a aflat, de asemenea, printre cei evacuați, unde incendiul de 1.458 de hectare din Fox Lake a mistuit 20 de case și secția de poliție.

"Nu știu dacă îmi amintesc să fi văzut vreodată mai multe comunități evacuate deodată în sezonul incendiilor", a declarat Smith.

Ea a spus că 1,5 miliarde de dolari canadieni (1,12 miliarde de dolari) sunt puși deoparte ca rezervă pentru situații neprevăzute, deoarece o sumă semnificativă ar putea fi necesară pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Până în prezent, în acest an, au ars 43.000 de hectare din cauza incendiilor, a declarat Smith.

"Este foarte neobișnuit pentru noi să vedem atât de mult incendiu atât de devreme în sezon", a declarat Tucker mai devreme sâmbătă.

Alegătorii din Alberta vor merge la urne pe 29 mai pentru a alege un nou guvern. Smith a declarat că oamenii ar trebui să se aștepte ca ziua alegerilor să se desfășoare conform planului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alberta incendii vegetatie