Secţiile de votare din Venezuela s-au deschis duminică la ora locală 06:00 (10.00 GMT), cei circa 19 milioane de alegători fiind chemaţi să-l desemneze pe succesorul preşedintelui Hugo Chavez, răpus de cancer la începutul lui martie, relatează agenţiile internaţionale de presă.
Duel într-o ţară divizată
Este un duel între Nicolas Maduro, urmaşul desemnat al liderului carismatic decedat prematur şi Henrique Capriles, liderul opoziţiei din această ţară petrolieră, divizată după 14 ani de “revoluţie socialistă”, după cum comentează agenţia France Presse. Alegătorii venezueleni au timp până la ora locală 18:00 (22:30 GMT) pentru a opta între preşedintele interimar Nicolas Maduro (50 de ani), candidatul Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), care este de altfel favorit, şi liderul opoziţiei Henrique Capriles (40 de ani).
Cu graniţele închise, ca măsură de securitate
În capitala Caracas, în faţa mai multor secţii de vot se formaseră cozi încă din zorii zilei. Aproape 150.000 de membri ai forţelor de ordine veghează la buna desfăşurare a scrutinului în întreaga ţară, ale cărei frontiere au fost închise de la începutul săptămânii din raţiuni de securitate.
Spectrul liderului stângii din America Latină, răpus de cancer la 5 martie, nu a încetat să planeze pe durata campaniei electorale.
Desemnat ca succesor chiar de către Chavez înainte de deces, Maduro, un fost lider sindical de 50 de ani, şef al diplomaţiei timp de şase ani şi actual preşedinte interimar, a cerut susţinătorilor săi să îndeplinească ultima dorinţă a lui “Comandante”, care nu a mai reuşit să-şi ducă la capăt mandatul de şase ani după ce l-a învins pe Capriles la prezidenţialele din octombrie trecut (55% de voturi contra 44%).
“Chavez, jur, votul meu este pentru Maduro!” - acest slogan a fost un motto în mitingurile candidatului oficial, care uneori s-a urcat la volanul unui autobuz pentru a reaminti de trecutul său de conducător auto pe mijloacele de transport în comun.
Maduro, avantaj de aproape 10 puncte
Creditat cu un avans de aproape zece puncte, Maduro (50 de ani) şi-a amplificat atacurile contra “burgheziei” şi a “dreptei fasciste”, invocând “planuri de destabilizare” şi ameninţând că se încearcă asasinarea sa, cu complicitatea SUA, inamicul “imperialist”.
“Chiar dacă Maduro nu a câştigat noi simpatizanţi, el nici nu a căutat aceasta. El nu se prezintă ca un candidat, ci ca un vector al votului pentru Chavez şi moştenirea sa”, explică pentru AFP politologul Luis Vicente Leon, directorul Institutului de studii Datanalisis din Caracas.
Promiţând să fie “preşedintele săracilor”, Maduro şi-a acuzat adversarul de dorinţa de a suprima “misiunile bolivariene”, programele sociale finanţate din încasările din petrol, singura resursă a ţării dotată cu cele mai mari rezerve de ţiţei din lume.
Altă viziune
Un argument negat cu fermitate de către Capriles, un avocat tânăr de 40 de ani, elegant, care şi-a îndemnat alegătorii să reziste “tentativelor de intimidare”, acuzându-şi adversarul că se ascunde în spatele mentorului său pentru a eluda problemele cotidiene, printre care flagelul criminalităţii (16.000 de morţi anual) sau lipsa frecventă de alimente. Acest adept al social-democraţiei, care promite ca soluţie revenirea economiei de piaţă şi sistarea “cadourilor” pentru aliaţi, doreşte să înceapă “un nou ciclu” în evoluţia ţării.
Citește pe Antena3.ro