x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri cu cantec - Nationalism si insulte

Alegeri cu cantec - Nationalism si insulte

de Irina Cristea    |    08 Apr 2006   •   00:00
Alegeri cu cantec - Nationalism si insulte

Doua campanii electorale extrem de diferite au ajuns la final in Europa. Ungurii si italienii isi aleg maine liderii, fiecare avand de optat intre o retorica "la sentiment" si un discurs calculat si la obiect.

Intr-o atmosfera dominata de apatie si neho-tarare, italienii si ungurii isi aleg, maine, noii lideri. Campania electorala din ambele tari a fost extrem de colorata, mai ales pe final, iar rezultatele scrutinului general se anunta imprevizibile. Oricare dintre marii jucatori electorali care isi disputa intaietatea ar putea castiga, atat in Ungaria, cat si in Italia.

EXCENTRICUL. In peninsula, premierul Silvio Berlusconi are, potrivit sondajelor, a doua sansa de a castiga alegerile generale. Atat conationalii sai, cat si partenerii europeni sunt ingrijorati de nivelul la care au ajuns deficitul public si datoriile tarii. Pe Berlu’ nu l-au ajutat nici discursul populist scos din maneca pe ultima suta de metri a campaniei electorale, nici alianta cu partidul nepoatei lui Benito Mussolini, nici declaratiile extravagante sau insultele adresate adversarului sau de centru-stanga, Romano Prodi. Italienii sunt nemultumiti de nivelul de trai, regreta trecerea la moneda euro si nu sunt de acord cu taxele ce li se impun. In plan international, Berlusconi nu sta mult mai bine. Stilul sau degajat si bonom a adus, o vreme, o gura de aer proaspat pe scena relatiilor internationale. Acum, politicienii straini dau semne ca li s-a cam luat de "megalomania, laudaroseniile sexuale, glumele deocheate si declaratiile adesea injurioase", scrie profesorul universitar american Alexander Stille, autorul unei biografii a lui Berlusconi. De pilda, omologii din Europa de Nord ai premierului Italiei sunt prea putin receptivi la umorul lui. Ii pune intr-o postura jenanta si mania sa de a face cadouri scumpe, considerata, in nord, mai degraba o forma de coruptie.

PROFESORASUL. Liderul de centru-stanga, Romano Prodi, are o imagine mult mai buna, atat in Italia, cat si dincolo de granitele acesteia. Si-a obtinut capitalul politic mai putin in perioada cand a fost premier, cat in cei patru ani in care a detinut sefia Comisiei Europene. Cunoscut in drept un om al misiunilor dificile, Prodi este un economist auster, care doreste sa ii redea Italiei credibilitatea. Spre deosebire de vilele si iahturile afisate de Berlusconi, el s-a dovedit mai atras de placerile simple, precum plimbarile cu bicicleta. In campanie nu a facut promisiuni spectaculoase, dar a anuntat asanarea finantelor publice, combaterea evaziunii fiscale si revenirea la morala in politica, intr-o tara care a devenit, dupa parerea lui, "un centru de autoservire" subminat de interesele personale ale politicienilor.

MIZA MAGHIARA. In Ungaria, cartea economica si cea nationalista au luat partea leului in confruntarea electorala. Milioanele de maghiari care traiesc in tarile vecine Ungariei au reprezentat mereu un subiect delicat si dezbatut amplu de clasa politica. Tema are insa doua taisuri. Tocmai retorica nationalista accentuata a fost elementul determinant pentru inlaturarea de la putere, in 2002, a fostului premier Viktor Orban, al carui partid, Fidesz, se bate umar la umar cu socialistii condusi de premierul Ferenc Gyurcsany.

Istvan Mikola, candidat pentru functia de vicepremier din partea Fidesz, a creat senzatie recent, declarand: "Daca obtinem victoria, vom putea oferi cetatenie pentru cinci milioane de unguri" din strainatate si "astfel vor putea sa voteze si vom fi buni pentru urmatorii 20 de ani in aceasta tara". Tot el a atacat "hoardele de celibatari care poarta cercei si danseaza pe ritmuri tehno", afirmand ca "misiunea Ungariei" catolice consta in "reevanghelizarea Europei".

EVALUARE
"Politicienii straini dau semne ca li s-a cam luat de megalomania, laudaroseniile sexuale, glumele deocheate si declaratiile adesea inju-rioase ale lui Silvio Berlusconi" - Alexander Stille, autorul unei biografii a lui Berlusconi

SCANTEI INTRE BERLU SI PRODI
Daca duelul electoral a fost ceva mai moderat in Ungaria, la italieni au sarit scantei. Cei doi au dat un ton virulent campaniei, recurgand la atacuri reciproce, atat la adresa capacitatii fiecaruia de a conduce tara, cat si in ceea ce priveste aspectul fizic. Sagetile au fost lansate de ambele tabere, pe tot timpul campaniei electorale. Berlusconi a ironizat stangacia lui Prodi in dezbaterile televizate, afirmand ca este gata sa vorbeasca cu un scaun gol, daca Prodi refuza duelurile televizate. "Decat sa vorbeasca unui scaun gol, mai bine ar urca pe el. Ar castiga putin in inaltime", a replicat Prodi, facand o aluzie malitioasa la complexul lui Berlusconi fata de inaltimea sa, de 1,70 metri. Prodi a mai spus ca singurele lucruri marete realizate de Berlusconi au fost liftingurile si implanturile sale capilare.

ROLUL CELOR MICI
Alegerile din Italia sunt, de fapt, un vot pro sau contra Berlusconi, sunt de parere analisti citati de AFP. Altii sunt de parere ca partidele mici vor decide soarta alegerilor. Este vorba despre Uniunea Crestin Democrata si Alianta Nationala, formatiuni de dreapta care, daca ar obtine suficiente voturi, l-ar putea sprijini pe Berlusconi. Indiferent de polul politic spre care se vor orienta alegatorii, alianta castigatoare trebuie sa obtina cel putin 340 din cele 630 de mandate parlamentare. Partidelele mici ar putea decide soarta alegerilor si in Ungaria. Reprezentantii lor au fost chiar invitati la o dezbatere televizata cu reprezentantii Partidului Socialist si al Fidesz. In conditiile in care socialistii au doar un usor avans, ei ar putea beneficia de pe urma celor 5 procente cu care sunt creditati aliatii lor liberali. Conservatorii din Forumul Democratic (MDF), fosti aliati ai Fidesz, vor obtine, potrivit sondajelor, circa 3% din voturi. Dezbaterea s-a concentrat asupra somajului, a sanatatii publice, a coruptiei si a dezvoltarii tarii cu ajutorul fondurilor UE.
×
Subiecte în articol: externe berlusconi prodi