x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Republica Moldova/Maia Sandu: Autorităţile au încălcat dreptul cetăţenilor de a vota

Alegeri în Republica Moldova/Maia Sandu: Autorităţile au încălcat dreptul cetăţenilor de a vota

13 Noi 2016   •   22:14
Alegeri în Republica Moldova/Maia Sandu: Autorităţile au încălcat dreptul cetăţenilor de a vota
Sursa foto: Iulian Burcescu

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat grave nereguli în organizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Ea declarat, duminică seară, într-un briefing de presă, că neregulile au fost înregistrate în special în secţiile de votare din străinătate, acolo unde s-au epuizat buletinele de vot.

Maia Sandu a subliniat că, prin organizarea defectuoasă a votului din diasporă, autorităţile moldovene "au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor de a-şi exprima votul".

"Înainte de această campanie, pur şi simplu am ştiut că regimul nu vrea să plece. După o campanie murdară, am fost martori, astăzi, ai unei zile a alegerilor plină de încălcări şi, totuşi, noi nu ne-am lăsat intimidaţi, ne-am prezentat într-un foarte mare. (...) Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Amintesc că noi am solicitat anterior autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine şi, mai ales, să deschidă noi secţii de vot în regiunile unde sunt stabiliţi mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, în Franţa, în Italia, în România. Solicitările noastre au fost ignorate şi, în consecinţă, astăzi buletinele de vot s-au terminat la Londra, la Bologna, la Bucureşti, la Paris. Sute de oameni nu au putut să voteze. Sute de cetăţeni care au parcurs un drum lung, care au stat în frig şi ploaie, nu au putut să voteze. Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile Republicii Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova de a-şi exercita dreptul la vot", a afirmat Maia Sandu.

Candidata PAS a solicitat Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova să investigheze modul de utilizare a unui număr de 6.000 de buletine de vot destinate secţiilor din Portugalia, acolo unde există suspiciunea unei fraude electorale.

Referindu-se la neregulile înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, Maia Sandu a spus că au existat cazuri de cumpărări de voturi şi de violenţă asupra observatorilor.

"Avem informaţii despre încălcări şi pe teritoriul Republicii Moldova, cazuri de cumpărare a voturilor, cazuri de violenţă împotriva observatorilor, cu implicarea reprezentanţilor administraţiilor publice locale, incidente în care mii de cetăţeni din stânga Nistrului au fost aduşi la vot în mod organizat, folosind resursa administrativă", a adăugat candidata pro-europeană.

Ea a dat asigurări că va urmări cu atenţie modalitatea de soluţionare a plângerilor împotriva neregulilor constatate şi a făcut un apel la populaţie să dea dovadă de calm.

"Analizăm aceste incidente şi aşteptăm rapoartele observatorilor. Acum avem o sarcină importantă, să ne păstrăm calmul, să ne focusăm pe încheierea votului în diaspora şi să supraveghem procesul de numărare a voturilor. Vom rămâne vigilenţi până la capăt şi vă promit că vom clarifica împreună fiecare încălcare, fiecare caz în care oamenii nu au putut să voteze. Nu le vom permite să vă fure votul. Sunt încrezătoare că am pornit, împreună cu dumneavoastră, schimbarea de care cu toţii avem nevoie", a mai spus Maia Sandu. ww.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: maia sandu