x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri locale în Bulgaria

Alegeri locale în Bulgaria

28 Oct 2019   •   19:30
Alegeri locale în Bulgaria
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Bulgarii au votat ieri în alegerile pentru primării şi consiliile locale, iar miza a fost dacă partidul de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, GERB, va reuşi să repete victoria categorică din urmă cu patru ani, a relatat DPA.

GERB ar fi putut să iasă din nou câştigător, iar Borisov părea pregătit să rămână premier până la sfârşitul mandatului său, în 2021, a afirmat Parvan Simeonov, directorul „Gallup International – Bulgaria”, cu sediul la Sofia. „Chiar dacă ar aduce o catastrofă electorală neaşteptată pentru GERB, alegerile pentru primării şi consiliile locale nu sunt un test pentru stabilitatea guvernului. Miza este climatul politic general din ţară”, a adăugat el. Opoziţia este mult mai diversificată şi ar putea atrage noi votanţi, însă este împărţită între socialişti, care mizează pe sentimentele pro-ruseşti şi pe nostalgie, şi un bloc liberal pro-occidental mai mic, dar vizibil şi creativ. Această divizare „este un noroc pentru GERB”, a mai spus Simeonov. Atenţia a fost concentrată în special pe cursa pentru primăria capitalei Sofia, unde primarul actual, Iordanka Fandakova, de la GERB, a încercat să obţină un al patrulea mandat.

Contracandidata sa din partea opoziţiei, care a beneficiat de o campanie puternică, a fost independenta Maya Manolova, fost ombudsman naţional. Manolova a fost susţinută de socialişti şi de alte câteva partide. Alţi 17 candidaţi au fost în cursa pentru primăria Sofiei, dar numai Manolova era considerată un concurent serios pentru Fandukova.

 

Al doilea tur de scrutin este programat pentru 3 noiembrie, acolo unde nu va exista un candidat care să obţină peste 50% din voturi din primul tur.

 

Alegerile de ieri au fost un test major pentru premierul Boiko Borisov

×