x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale cu miză uriașă. Maia Sandu: nu putem să alegem pentru copiii și țara noastră un viitor al terorii

În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale cu miză uriașă. Maia Sandu: nu putem să alegem pentru copiii și țara noastră un viitor al terorii

de Redacția Jurnalul    |    05 Noi 2023   •   09:05
În Republica Moldova au loc astăzi alegeri locale generale cu miză uriașă. Maia Sandu: nu putem să alegem pentru copiii și țara noastră un viitor al terorii
Sursa foto: Hepta

În Republica Moldova au loc duminică alegeri locale generale. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la cele 1.958 de secții de votare pentru a-și alege primarii și consilierii. Procedura de vot a demarat la ora 07.00 și se va încheia la ora 21.00, potrivit Moldpres.

Ca rezultat al scrutinului local, urmează a fi aleși 898 de primari și 11 058 consilieri locali. Pentru aceste funcții candidează peste 3.900 de persoane care își doresc să ocupe fotoliul de primar și peste 56.000 de cetățeni care vor să fie consilieri.

În total, pentru scrutin au fost tipărite 7.669.667 buletine de vot în limbile română și rusă, fiind cheltuite în acest scop 5,7 milioane de lei. Lungimea buletinelor de vot diferă în funcție de numărul de candidați înscriși în buletin.

Buletinele de vot se disting după culoare. Astfel, buletinul pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) este de culoare roz, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – bej.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, numărul de alegători incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 2 octombrie 2023, este de 3.302.399. Din numărul total, 2.762.125 cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Diferența cuprinde persoanele care au cetățenia Republicii Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării și cetățenii cu drept de vot având domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Pentru alegerile locale generale din acest an au fost alocate din bugetul de stat peste 154 de milioane de lei.

Scrutinul va fi monitorizat de peste 1.500 de observatori naționali și internaționali.

Ultimele alegeri locale generale s-au desfășurat pe 20 octombrie 2019. Mandatul aleșilor locali este de patru ani.

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova:

"Noi nu avem altă alegere - nu vom alege niciodată războiul, nu vrem să alegem sărăcia, nu putem să alegem pentru copiii și țara noastră un viitor al terorii. Alegerea noastră nu e doar despre nivelul de trai european pe care vrem să-l avem în toată Moldova, e și despre ce fel de societate vrem să construim. O societate în care toți cetățenii sunt liberi să vorbească, liberi să gândească, liberi să trăiască bine acasă. Alegerea noastră este clară și fermă."

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri locale republica moldova