x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Alegeri prezidențiale și referendum privind parcursul european în Republica Moldova

UPDATE Alegeri prezidențiale și referendum privind parcursul european în Republica Moldova

de Redacția Jurnalul    |    20 Oct 2024   •   08:20
UPDATE Alegeri prezidențiale și referendum privind parcursul european în Republica Moldova
Sursa foto: hepta/Maia Sandu

Alegerile prezidențiale și un referendum privind parcursul european au loc duminică în Republica Moldova. Situația este tensionată deoarece Rusia încearcă să influențeze rezultatul scrutinului, așa cum susțin autoritățile moldovene. Președintele Maia Sandu încearcă să obțină al doilea mandat.

UPDATE 3

Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la preşedinţie, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a refuzat să voteze, duminică, la referendumul pentru modificarea Constituţiei prin care ar urma să fie consfinţit parcursul european al ţării.

El a declarat că susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, însă a precizat că nu este de acord cu referendumul propus de actuala guvernare.

"Eu nu am participat la referendum. Eu nu susţin poziţia guvernării actuale, care a venit cu ideea, dar în acelaşi timp eu sunt adeptul.... am aspiraţie europeană", a explicat Stoianoglo.

Referindu-se la votul său pentru viitorul preşedinte al Republicii Moldova, candidatul PSRM a declarat că a votat pentru "o Moldovă paşnică".

"Am votat pentru o Moldovă paşnică, o Moldovă modernă, o Moldovă prosperă. Moldova are nevoie de o altă guvernare. Moldova are nevoie de respectarea cetăţenilor, oamenilor noştri, indiferent de etnie, vârstă, viziuni politice, religie. Calea corectă de dezvoltare înseamnă că toate acţiunile noastre trebuie să fie îndreptate numai pentru interesele Republicii Moldova şi a oamenilor care trăiesc aici", a adăugat Stoianoglo.

El a mai afirmat că vrea ca Republica Moldova să aibă, după alegerile prezidenţiale, o politică externă echilibrată şi relaţii tradiţionale cu Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii şi China.

În fine, Stoianoglo a declarat că, dacă va fi ales preşedinte, va efectua o primă vizită în Transnistria.

"Prima vizită o voi efectua în Transnistria. Noi trebuie în primul rând să ne concentrăm pe agenda internă a Republicii Moldova", a mai spus candidatul socialist la preşedinţia Republicii Moldova. 

UPDATE 2

Autorităţile din Republica Moldova au tipărit, în premieră, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul privind modificarea Constituţiei, buletine de vot în limbile unor minorităţi, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Potrivit sursei citate, printre limbile în care au fost tipărite buletinele de vot se află şi limba rromani.

"Ca element de noutate, buletinele de vot au fost tipărite şi în limbile minorităţilor etnice, şi anume ucraineană, rusă, bulgară, găgăuză şi rromani", a afirmat Caraman.

Oficialul CEC a informat că pentru acest referendum au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, în condiţiile în care numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale de bază este de 2.714.239.

UPDATE 1 

Toate secţiile de votare constituite pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul de modificare a Constituţiei din Republica Moldova s-au deschis duminică, la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

"Toate secţiile de votare din ţară şi-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secţii organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente", a afirmat Caraman.

Potrivit oficialului CEC, în listele electorale de bază sunt incluşi 2.714.239 alegători.

În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actuala preşedintă, proeuropeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. Ceilalţi candidaţi sunt Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul "Împreună"), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).

Pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.987 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, vor funcţiona în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria vor fi deschise 30 de secţii de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pe 2 octombrie 2024, erau înregistraţi 274.475 de cetăţenii cu drept de vot cu domiciliul în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Regatul Unit (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar cinci secţii de votare, unde vor fi trimise 200.000 de buletine de vot.

Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7:00- 21:00.

Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani preşedintele a fost desemnat de Parlament.

În ceea ce priveşte referendumul, el urmăreşte obţinerea susţinerii populaţiei pentru modificarea Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană. Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". Referendumul este iniţiat de Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintei în exerciţiu, Maia Sandu. 

ȘTIRE INIȚIALĂ

La alegerile prezidențiale participă 11 candidați, inclusiv președintele pro european al țării, Maia Sandu. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate se va organiza al doilea tur, peste două săptămâni, la care vor participa primii doi clasați.

Tot duminică are loc referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova. Cetățenii moldoveni sunt chemați să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate pot vota la secțiile organziate de autorități. Și în România au fost deschise mai multe secții de votare, în București și în marile orașe.

 

×