x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri regionale în Franța. 70% din electorat nu s-a prezentat la urne

Alegeri regionale în Franța. 70% din electorat nu s-a prezentat la urne

21 Iun 2021   •   16:34
Alegeri regionale în Franța. 70% din electorat nu s-a prezentat la urne

Francezii nu au fost dornici să voteze la alegerile regionale, înregistrând un absenteism istoric, de 70% din electorat. Niciun partid nu a obțnut majoritatea, așa că va urma un al doilea tur de scrutin.

Adunarea Națonală (RN0, partdul de extremă dreaptă al lui Mariane le Pen conduce în Provenţa-Alpi-Coasta de Azur (PACA), dar a scăzut în restul țării. Candidatul formațiunii, Thierry Mariani, a obţinut cel mai mare număr de voturi, 36,4%, în PACA

Renaud Muselier, de la Partidul Republican, conservator, a obţinut 31,9%, iar candidatul Adunării Ecologiste și Sociale, de stânga, Jean-Laurent Felizia s-a clasat al treilea.

Extrema dreaptă a suferit un eșec la nivelul întregiii țări, fiind pe locul doi, cu 19% din voturi. 

Partidul REM, liberal, de centru, al președintelui Emmanuel Macron în 2017 a scăzut la circa 11%.

Analiștiii cred că formațiunile de stanga, conservatorii ș liberalii se vor uni contra extremei drepte. Candidatul de pe locul trei, Laurent Felizia, a promis că va candida în continuare.

Alegerile regonale nu repreziintă interes ca  cele prezdențiale și legislative pentru francezi deși sunt aleși consilieri din 13 zone ale țării și două regiuni de peste mări pentru 6 an. Cel de-al doilea tur se va  desfășura pe 27 iunie.

 

×
Subiecte în articol: franta alegeri regionale