x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile americane. Domnul şi Doamna Super Tuesday

Alegerile americane. Domnul şi Doamna Super Tuesday

de Irina Stoica    |    02 Mar 2016   •   22:19
Alegerile americane. Domnul şi Doamna Super Tuesday
Sursa foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Hillary Clinton şi Donald Trump au ieşit învingători la finalul maratonului electoral desfăşurat ieri în Statele Unite. Au câştigat cele mai multe voturi în ziua numită "Super Marţea". S-a votat în 12 state şi într-un teritoriu american din sudul Pacificului. Chiar dacă Super Marţea a confirmat cine sunt favoriţii, nimeni nu s-a retras după aflarea rezultatelor.

Super Marţea a trecut, dar bătălia pentru Casa Albă continuă cu şi mai mare încrâncenare atât pentru republicani, cât şi pentru democraţi. S-a votat fie în cadrul întrunirilor electorale, fie în cadrul alegerilor primare. Au venit la urne electori din Alabama, Alaska, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia şi Insulele Samoa. În tabăra democraţilor, Hillary Clinton s-a impus în şapte state iar rivalul său, Bernie Sanders, s-a clasat pe primul loc în patru state. La republicani, Donald Trump a triumfat. Puţin i-a lipsit să câştiuge tot ce se putea câştiga. Magnatul imobiliar a obţinut victoria în şapte state, senatorul Ted Cruz reuşind să îi „sufle” Texas, Oklahoma şi Alaska. A rămas în cursă şi senatorul Marco Rubio, care câştigă, în premieră, o întrunire electorală, cea din Minnesota. Chiar şi aşa, Donald Trump e de părere că acest maraton electoral îi confirmă postura drept candidatul cu cele mai mari şanse la cursa pentru Casa Albă. Le-a cerut, aşadar, tuturor republicanilor să îl accepte drept reprezentantul lor în confruntarea cu democraţii. „E o zi de marţi minunată. Sunt un unificator. După ce vom termina acest proces, mă voi lupta cu o singură persoană, iar aceasta e Hillary Clinton”, a spus Trump.

N-a fost o zi de marţi prea rea nici pentru fosta primă doamnă a Americii. După acest tur electoral de forţă, Hillary Clinton are deja susţinerea a 989 de delegaţi, faţă de cei 349 ai senatorului de Vermont Bernie Sanders. E nevoie de votul a 2.383 de delegaţi pentru a deveni candidatul unic al Partidului Democrat pentru Casa Albă.

Trump, înconjurat de adversari
La fel ca Trump, Hillary Clinton se vede scăpată în învingătoare şi a profitat de ocazie ca să îşi îndrepte din nou discursul înspre miliardar. „În loc să construim ziduri, vom doborî bariere. Retorica taberei adverse nu a fost nicicând mai josnică”, a spus fostul secretar de stat, făcând trimitere la planul lui Trump de a ordona contruirea unui zid la granţia SUA cu Mexicul. De altfel, retorica antiimigraţie şi comentariile despre „greşeala de a fi abolit sclavia” îl costă pe republican voturile hispanicilor şi pe cele ale negrilor. Nu e un semn bun nici că a pierdut în Texas, considerat drept stat-cheie. Ted Cruz, care este senator de Texas, a câştigat pe teren propriu. Acum, şi Cruz, şi candidatul situat pe locul al treilea, senatorul Marco Rubio, fac un tot mai puternic front comun împotriva lui Trump. „Când voi deveni preşedintele SUA, nu numai că vom salva visul american, îl vom face accesibil pentru mai mulţi oameni ca oricând”, a declarat, optimist, Rubio. Iar Ted Cruz a spus: „Atâta timp cât nu suntem uniţi, calea lui Donald Trump către învestitură rămâne certă. Iar acest lucru ar fi un dezastru pentru republicani, pentru conservatori şi pentru naţiune”. Analiştii americani sunt însă de altă părere. Estimarea lor este că magnatul va fi candidatul republicanilor pentru fotoliul de la Casa Albă.

×