x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile din Brazilia: Lula și Bolsonaro se vor confrunta în turul doi

Alegerile din Brazilia: Lula și Bolsonaro se vor confrunta în turul doi

03 Oct 2022   •   08:03
Alegerile din Brazilia: Lula și Bolsonaro se vor confrunta în turul doi
Sursa foto: Jair Bolsonaro/antena3

Alegerile din Brazilia intră într-un al doilea tur de scrutin, în care liderul de stânga Luiz Inácio Lula da Silva îl va înfrunta pe actualul președinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, scrie BBC.

Cu aproape toate voturile numărate, Lula obținuse 48% față de 43% pentru Bolsonaro - un rezultat mult mai strâns decât sugerau sondajele de opinie.

Dar Lula nu a reușit să obțină cele peste 50% din voturile valide necesare pentru a preveni o a doua rundă.

Alegătorii au acum la dispoziție patru săptămâni pentru a decide care dintre cei doi ar trebui să conducă Brazilia.

Un câștig din primul tur a fost întotdeauna o sarcină dificilă pentru orice candidat - ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost acum 24 de ani.

Dar președintele Bolsonaro și Lula le-au dat susținătorilor lor speranța că ar putea reuși acest lucru.

Totuși, ambii candidați pot și vor susține că aceasta este o victorie.

Pentru Lula - care nu a putut candida la alegerile din 2018 pentru că se afla în închisoare după ce a fost condamnat pentru corupție - aceasta înseamnă o revenire remarcabilă.

Iar președintele Bolsonaro, pe care sondajele de opinie îl arătau cu mult în urma lui Lula, se va bucura de faptul că a dovedit că sondajele s-au înșelat, așa cum a prezis că va face.

În condițiile în care Bolsonaro contează pe sectorul agricol și pe agribusiness pentru voturi și sprijin, Lula este alegerea preferată a activiștilor pentru climă.

Dar alegătorii din Brazilia au multe alte preocupări urgente, cum ar fi creșterea prețurilor la alimente, care au contribuit la creșterea sărăciei și a foametei.

Mulți alegători au menționat, de asemenea, educația și nivelurile ridicate de inegalitate din Brazilia ca fiind probleme pe care doresc ca noul președinte să le abordeze.

Cu toate acestea, o mare parte din campanie a fost umbrită de îngrijorarea că Bolsonaro ar putea să nu accepte înfrângerea, după ce a declarat că "doar Dumnezeu" l-ar putea înlătura din funcție.

De asemenea, el a pus la îndoială sistemul electronic de vot din Brazilia, susținând - fără a furniza dovezi - că acesta ar fi susceptibil de fraudă.

Având în vedere că rezultatul i-a fost mult mai favorabil decât se preconiza, este posibil ca acum să se concentreze mai mult pe modul în care să îi influențeze pe acei alegători care au votat pentru unul dintre ceilalți nouă candidați care au fost eliminați în primul tur.

Lula, care pare să se bucure de depășirea obstacolelor, a anunțat deja că "lupta continuă până la victoria finală, aceasta este deviza noastră".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: brazilia