x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile din Republica Moldova: Comuniştii rămân în frunte, potrivit ultimelor rezultate parţiale

Alegerile din Republica Moldova: Comuniştii rămân în frunte, potrivit ultimelor rezultate parţiale

de Anca Aldea    |    28 Noi 2010   •   09:38
Alegerile din Republica Moldova: Comuniştii rămân în frunte, potrivit ultimelor rezultate parţiale
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

 Potrivit ultimelor rezultate parţiale, după numărarea a aproximativ 95,4 % din voturi, comuniştii sunt în frunte cu peste 40 de procente, urmaţi de cele trei partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Partidul liberal-democrat a obţinut 28,5 %, partidul democrat - 12,9 %, iar partidul liberal - 9,3 %.

PCRM are 44 de mandate în noul Parlament, PLDM - 31, PDM - 15, iar PL - 11, după numărarea a 93,5% din voturi, ceea ce înseamnă că, în cazul refacerii coaliţiei proeuropene, aceasta va putea vota guvernul, dar nu va reuşi să aleagă preşedintele, fiind de aşteptat noi alegeri legislative anticipate.

 

"Incredibilul a ajuns să se realizeze în Republica Moldova", a declarat premierul moldovean, Vlad Filat, postului de radio Europa Liberă. Alegerile anticipate de duminică "au demonstrat că suntem o societate matură. Urmează să gestionăm aceste rezultate", a continuat şeful Executivului de la Chişinău, care a ţinut să mulţumească alegătorilor care s-au implicat în procesul electoral şi au ales viitorul.

Filat a făcut aceste declaraţii după închiderea urnelor, la orele 21:00. La un minut după ce s-au închis secţiile de votare, au fost date publicităţii două sondaje cu rezultate diferite, dar din care reiese că Alianţa pentru Integrare Europeană va fi cea care va desemna următorul preşedinte al Republicii Moldova. Potrivit sondajului realizat de IRES, Partidul Liberal Democrat, condus de Filat, a obţinut 34,4% din sufragii, fiind urmat de Partidul Comuniştilor, cu 26%, şi Partidul Liberal şi Partidul Democrat, ambele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană, cu 15,6% şi, respectiv, 15,1% din voturi. Al doilea exit-poll, realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA şi difuzat de postul de televiziune Prime, indică faptul că PCRM s-ar fi clasat pe primul loc, cu 33,8% din voturi, urmat de PLDM, cu 32,2%, PD – cu 14,1%, şi PL – cu 10,2%. Potrivit acestui exit-poll, PCRM ar obţine 37 de mandate, iar membrii Alianţei pentru Integrare Europeană ar avea, în total, 64 de mandate, depăşind limita de 61 de mandate necesară pentru alegerea şefului statului.

Cei aproximativ 2,6 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi alege deputaţii. A fost a treia oară când s-a încercat formarea Legislativului pentru a facilita, mai târziu, alegerea preşedintelui ţării. Un interval de timp derulat sub semnul crizei politice declanşate în 2009, când Parlamentul a fost dizolvat şi ţara divizată între coaliţia aflată la putere (care pledează pentru apropierea de Uniunea Europeană) şi comunişti (care militează pentru consolidarea relaţiilor cu Moscova).

Numele a 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi – un număr-record – au fost înscrise pe buletinele de vot. Potrivit presei moldovene, buletinele de vot s-au epuizat cu mult înainte de închiderea secţiilor la Moscova, Paris, Padova şi Bologna. Politicienii s-au prezentat ieri la vot cu mesaje de speranţă pentru ţara şi poporul lor. Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, care a venit la vot cu nepoata sa, şi-a exprimat dorinţa unei stabilităţi politice şi a unor schimbări pentru oameni. Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, i-a îndemnat pe moldoveni să voteze "pentru a trăi cu toţii în libertate şi bunăstare", transmite site-ul jurnal.md. Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a votat "pentru patru ani de guvernare democratică şi pentru a fi mai aproape de Uniunea Europeană", potrivit jurnal.md. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat ieri, în timpul procesului electoral, că există multe şanse ca alegerile să fie falsificate, dar populaţia ar trebui să stea liniştită, deoarece Partidul Comunist va efectua în paralel numărătoarea.


Cifre
Secţiile de votare s-au deschis ieri dimineaţă, la ora 7:00, şi s-au închis la orele 21:00. Au fost în total 2.037 de secţii de votare, dintre care 75 s-au aflat peste hotare (dintre acestea, 16 au fost amenajate în Italia şi 8 în România).

În timp ce aşteptau la coadă să intre în secţia de votare amenajată în Ambasada Chişinăului la Bucureşti, aproximativ 100 de cetăţeni moldoveni, majoritatea studenţi, au intonat mai multe cântece patriotice, potrivit agenţiei Mediafax. Ambasadorul Iurie Reniţă a venit personal să vorbească cu tinerii şi să le aducă folii speciale împotriva ploii. Alegerile de pe teritoriul Republicii Moldova au fost monitorizate de cel puţin 4.000 de observatori, dintre care 600 proveniţi din străinătate. Vor intra în Parlament partidele care vor obţine 4% din voturi şi candidaţii independenţi care vor primi 2% din sufragii.

×
Subiecte în articol: republica moldova alegeri moldova