x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alerta inainte de Ziua Independentei

Alerta inainte de Ziua Independentei

03 Iul 2004   •   00:00

Americanii sunt in febra pregatirilor pentru Ziua Nationala, in vreme ce politia federala si serviciile de informatii sunt numai ochi si urechi pentru a putea contracara un eventual atac.

MARINA CONSTANTINOIU

Agentiile de informatii americane au avertizat, recent, in privinta posibilitatii comiterii unui atac terorist in perioada sarbatorii nationale de la 4 iulie, sustine presa americana. Potrivit Washington Times, un eventual atentat ar putea viza multimi de oameni sau chiar obiective militare. Iar teroristii ar putea utiliza masini sau camioane pline cu explozibili. Unele surse din presa dau ca posibila utilizarea refrigeratoarelor ambulante, care ar putea deveni unele capcana.

Amenintarea Al-Qaeda

Alerta privind posibile atentate dateaza inca din aprilie. Oficialii americani sunt ingrijorati ca reteaua terorista Al-Qaeda ar putea profita de sarbatorile nationale sau de intrunirile liderilor politici, pe perioada verii, pentru a ataca Statele Unite sau interesele americane din lume. Alte rapoarte ale serviciilor secrete arata ca teroristii Al-Qaeda continua sa se antreneze pentru pilotarea zborurilor comerciale, semn ca n-au renuntat la planurile de a utiliza avioane deturnate pentru comiterea atentatelor. In plus, serviciile secrete au dovezi privind infiltrarea pe teritoriul SUA a teroristilor Al-Qaeda.

MESAJ

Pentru americani, Ziua Independentei este "un prilej de sarbatoare deosebit, o zi care aduce impreuna nu doar familii si prieteni, ci intreaga tara", se arata in declaratia de presa a ambasadorului SUA, Michael Guest, al carui mandat in Romania va lua sfarsit chiar la cateva zile dupa Ziua Independentei. "Libertatile adoptate de tanara democratie americana in urma cu mai bine de doua secole au devenit astazi la fel de importante pentru alte popoare, pe cat sunt si pentru cetatenii nostri", mai spune Guest, dand ca exemplu "angajamentul Romaniei de a respecta valorile democratiei si de a dezvolta corect si pe deplin economia de piata". Guest saluta statutul de membru NATO cu drepturi depline al Romaniei si participarea militarilor romani la misiunile din Irak si Afganistan. "La sfarsitul mandatului meu ca ambasador al Americii in Romania, realizez ca relatiile dintre tarile noastre sunt mai apropiate ca niciodata, de cand ma stiu. Fie ca spiritul Zilei Independentei sa uneasca popoarele noastre astazi si intotdeauna", isi incheie Michael Guest mesajul.

ORAR

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti va organiza duminica o ceremonie speciala cu ocazia Zilei Independentei. Ambasada SUA din Bucuresti va fi inchisa luni, 5 iulie, considerata, de asemenea, zi de sarbatoare. Programul tuturor sectiilor misiunii diplomatice americane in Romania va fi reluat marti, 6 iulie, in conditii normale.

×
Subiecte în articol: externe