x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ la centrala nucleară de la Fukushima: Vântul puternic a găurit învelişul care protejează reactorul nr.1!

ALERTĂ la centrala nucleară de la Fukushima: Vântul puternic a găurit învelişul care protejează reactorul nr.1!

28 Oct 2014   •   08:30
ALERTĂ la centrala nucleară de la Fukushima: Vântul puternic a găurit învelişul care protejează reactorul nr.1!

O rafală violentă de vânt a provocat o importantă gaură în învelişul care protejează reactorul nr.1 al centralei nucleare accidentate de la Fukushima, a anunţat operatorul sitului Tokyo Electric Power (Tepco).

"Incidentul s-a produs atunci când o macara era în mişcare: o gaură pătrată cu latura de circa 30 de cm a fost făcută în timpul lucrărilor, dar din cauza unei rafale ce a generat o mişcare neaşteptată a unui dispozitiv de la braţul unei macarale, gaura a fost lărgită până la dimensiunile de 1 m pe 2 m. Măsurătorile la faţa locului nu au semnalat modificări ale nivelului de radioactivitate", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Tepco.

Vântul sufla marţi dimineaţă cu aproape 2 metri pe secundă în jurul centralei Fukushima Daiichi şi nu împiedica lucrările, dar o rafală bruscă spre ora locală 08:30 ( luni 23h30 GMT) a surprins echipele, relatează AFP, conform Agerpres. Reactorul nr.1, unul dintre cele trei al căror miez s-a topit şi a cărui clădire a fost afectată de explozii ale hidrogenului, fusese acoperit în octombrie 2011. Acest acoperiş provizoriu urmează a fi ridicat pentru a lăsa loc echipamentelor destinate retragerii rămăşiţelor şi pentru a extrage apoi circa 500 ansambluri de combustibil uzat rămase în piscina de dezactivare a combustibilului uzat. Demontarea acestui înveliş este delicată pentru că riscă să lase să se scurgă importante cantităţi de substanţe radioactive dacă nu sunt luate măsuri speciale.

Prima etapă a demontării constă deci în a face astfel limitarea scurgerilor, injectând o substanţă care să fixeze praful radioactiv cu scopul de a evita ca el să se răspândească în zbor.Această activitate era în curs marţi dimineaţă.

La începutul lunii noiembrie, două panouri urmau să fie retrase, dar incidentul de marţi riscă să întârzie această etapă ca şi pe cea a demontării integrale care, în orice caz, nu va putea fi efectuată înainte de martie 2015.

×