Autoritatile din Coreea de Sud si Statele Unite au crescut miercuri nivelul supravegherii militare asupra Nordului, sustinand ca probabilitatea unui atac cu racheta este "foarte ridicata".
Coreea de Nord ar putea lansa o racheta, in ciuda eforturilor diplomatice de a ameliora situatia conflictuala din Peninsula. Ministrul de Externe sud-coreean Yun Byung-Se a anuntat ca oficialii din tara sa le-au cerut Chinei si Rusiei sa intervina pentru a calma tensiunile create in urma sanctiunii ONU pentru al treilea test nuclear, din februarie 2013, al Nordului, conform Reuters.
Totodata, autoritatile de la Seul au crescut nivelul de supraveghere militara a tarii vecine, dupa ce aceasta a mutat o racheta in provicia Hamgyong din sudul Coreei de Nord, un loc potrivit pentru lansarea unui atac. Washingtonul a luat, de asemenea, masuri de precautie. Samuel Locklear, liderul fortelor armate din regiunea Pacificului, a informat ca Armata SUA suspecteaza ca Nordul a mutat un numar necunoscut inca de rachete Musudan in coasta de est a tarii.
Specialistii sustin ca traiectoria rachetei, in cazul in care ar fi lansata, este neclara, mai ales in conditiile in care oficialii de la Phenian nu si-au mai anuntat miscarile, cum obisnuiau sa o faca pana acum. Totusi, expertii spun ca este putin probabil ca atacul sa fie indreptat asupra Sudului.
Racheta Musudan poate lovi la o distanta de 3.500 de kilometri sau chiar mai mult, potrivit autoritatilor sud-coreene, insemnand ca o posibila tinta ar putea fi Japonia sau chiar baza militara din Guam. In schimb, Coreea de Sud poate fi atacata cu o racheta Scud, care nu ajunge la distante atat de mari. Ministrul de Externe sud-coreean a spus ca "posibilitatea ca Nordul sa lanseze o racheta este foarte ridicata, potrivit datelor obtinute de Sud si de SUA". "Nordul ar putea lansa o racheta Musudan in orice moment".
Coreea de Nord a emis, in ultimele saptamani, mai multe amenintari, ajungand chiar sa avertizeze bazele militare din SUA si Sudul cu lovituri nucleare. In plus, a incarcat doua rachete Musudan si le-a ascuns in subteran, alimentand speculatiile privind o lansare iminenta.
Tensiunile sunt in crestere in Peninsula Coreeana, inca de cand Nordul a lansat, in decembrie, o racheta cu raza lunga de actiune, apoi a efectuat un test nuclear, al treilea, in februarie. Dupa ce ONU a impus sanctiuni regimului de la Phenian, Nordul a amenintat cu atacuri nucleare impotriva Statelor Unite si Sudului.
Citește pe Antena3.ro