x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă maximă în Ecuador: Erupţie iminentă a vulcanului Tungurahua

Alertă maximă în Ecuador: Erupţie iminentă a vulcanului Tungurahua

05 Dec 2010   •   15:17
Alertă maximă în Ecuador: Erupţie iminentă a vulcanului Tungurahua

 

"Am decretat alertă roşie în zona de influenţă din cauza procesului eruptiv al vulcanului", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Felipe Bazan, numărul doi în cadrul Secretariatului naţional de gestionare a riscurilor (Apărarea civilă).

Directorul Institutului de geofizică din Quito, Hugo Yepez, a precizat că alerta roşie se referă la localităţile situate până la opt kilometri distanţă de acest vulcan cu altitudinea de 5.029 de metri, el însuşi situat la circa 135 de kilometri sud de Quito, în provincia Chimborazo.

Începând de sâmbătă dimineaţa, a precizat institutul, a fost observată o "intensificare a activităţii seismice foarte rapid şi susţinut", însoţită de explozii de materie incandescentă şi cenuşă.

Oraşul turistic Banos, situat la poalele vulcanului şi având 15.000 de locuitori, este ameninţat în cazul unei erupţii puternice, la fel ca localităţile Cusua, Juibe Chico şi Bilbao, unde au fost ordonate evacuări parţiale ale populaţiei.

"Nu avem numărul exact" al persoanelor evacuate, a declarat Felipe Bazan, precizând că preşedintele ecuadorian Rafael Correa, care participă la un summit iberoamerican în oraşul argentinian Mar de Plata, a fost informat în legătură cu această situaţie.

Vulcanul Tungurahua este în erupţie din 1999, dar de atunci a avut intensificări de activitate. În 2006, şase persoane au murit în timpul unei astfel de intensificări a activităţii vulcanice, în timp ce în acest an au fost emise mai multe alerte.

×