x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă maximă: Japonezii, pregătiţi în orice clipă să doboare racheta nord coreenilor

Alertă maximă: Japonezii, pregătiţi în orice clipă să doboare racheta nord coreenilor

12 Apr 2012   •   07:20
Alertă maximă: Japonezii, pregătiţi în orice clipă să doboare racheta nord coreenilor

Japonia a intrat in stare de alerta maxima, odata cu deschiderea intervalului in care Coreea de Nord a anuntat ca-si va lansa noua racheta spatiala. Premierul nipon a reafirmat ca fortele armate sunt pregatite sa doboare racheta daca ea se va abate de la traiectorie.

Regimul de la Phenian sustine ca nu urmareste decat sa plaseze pe orbita un satelit, dar japonezii, ca si americanii, cred ca este vorba, de fapt, de testarea unei rachete balistice militare.

Nord-coreenii au anuntat ca lansarea va avea loc intre 12 si 16 aprilie , intre orele 7 si 12, ora locala. Racheta va survola si arhipelagul japonez Okinawa. Guvernul de la Tokyo se teme de un eventual calcul gresit al tehnicienilor nord-coreeni, in urma caruia fragmente ale rachetei ar putea cadea pe teritoriul sau.

La un test din 1998, fragmente dintr-o racheta nord-coreeana au cazut la 60 de kilometri de coasta de est a Japoniei. Asa ca nu a lipsit mult sa fim loviti.

In Okinawa, dar si la Tokyo, au fost desfasurate baterii de rachete Patriot, iar in Marea Chinei - trei distrugatoare dotate cu sistemul american anti-racheta Aegis, care intra si in componenta "scutului" anti-racheta din Europa. Toate aceste arme vor urmari indeaproape racheta nord-coreeana, gata s-o doboare de indata ce s-ar abate de la traiectorie. Intre timp, americanii si japonezii continua presiunile pentru anularea lansarii, dar regimul de la Phenian nici nu vrea sa auda de asa ceva.

Intr-un gest cu totul neobisnuit, Coreea de Nord a invitat, cu ocazia lansarii, zeci de ziaristi occidentali. Ei pot asista, intre altele, si la un festival artistic dedicat centenarului lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului si bunicul actualului lider. Cantecele si dansurile specifice nu pot, totusi, sa inlature ingrijorarea comunitatii internationale cu privire la racheta nord-coreeana.

×