x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aliați ai lui Putin își exprimă îngrijorarea cu privire la "excesele" mobilizării

Aliați ai lui Putin își exprimă îngrijorarea cu privire la "excesele" mobilizării

25 Sep 2022   •   13:00
Aliați ai lui Putin își exprimă îngrijorarea cu privire la "excesele" mobilizării
Sursa foto: Hepta

Duminică, doi parlamentari ruși au adresat o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare din Rusia, ordonând oficialilor regionali să controleze situația și să rezolve rapid "excesele" care au alimentat furia publică, scrie Reuters.

Prima mobilizare militară din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial a declanșat proteste în întreaga țară și a determinat fuga unei mulțimi de bărbați de vârstă militară, provocând blocaje la frontiere și epuizarea zborurilor.

Mai multe rapoarte au documentat, de asemenea, modul în care persoanele care nu au efectuat serviciul militar au primit documente de recrutare - contrar garanției ministrului apărării, Serghei Șoigu, potrivit căreia doar cei cu abilități militare speciale sau experiență de luptă vor fi chemați la datorie - ceea ce a determinat chiar și personalități ultra loiale pro-Kremlin să își exprime public îngrijorarea.

Cei mai importanți doi parlamentari ruși, ambii aliați apropiați ai lui Putin, și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care se desfășoară campania de mobilizare.

Valentina Matviyenko, președinta Camerei superioare a Rusiei, Consiliul Federației, a declarat că are cunoștință de rapoartele privind convocarea unor bărbați care nu ar trebui să fie eligibili pentru recrutare.

"Astfel de excese sunt absolut inacceptabile. Și, consider că este absolut corect că ele declanșează o reacție fermă în societate", a declarat ea într-o postare pe aplicația Telegram.

Într-un mesaj direct către guvernatorii regionali din Rusia - despre care a spus că au "responsabilitatea deplină" pentru punerea în aplicare a convocării - ea a scris: "Asigurați-vă că punerea în aplicare a mobilizării parțiale se realizează în conformitate deplină și absolută cu criteriile descrise. Fără nicio greșeală".

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Rusiei, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea într-o postare separată.

"Se primesc plângeri", a spus el. "Dacă se face o greșeală, este necesar să o corectăm ... Autoritățile de la fiecare nivel ar trebui să își înțeleagă responsabilitățile".

Oficialii spun că 300.000 de ruși vor fi chemați la arme. Kremlinul a negat de două ori că intenționează de fapt să înroleze mai mult de un milion de oameni, după două rapoarte separate în mass-media pe această temă.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 2.000 de persoane au fost reținute la mitingurile împotriva mobilizării din zeci de orașe până acum în această săptămână, iar duminică s-au înregistrat deja mai multe proteste în Orientul Îndepărtat al Rusiei și în Siberia.

(sursa: Mediafax)

×