x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aliati contra Transnistriei

Aliati contra Transnistriei

de Mirela Cimpoi    |    26 Sep 2005   •   00:00
Aliati contra Transnistriei

Problema transnistreana si integrarea Republicii Moldova in UE au fost principalele teme de discutie in cursul intalnirii de la Iasi dintre presedintele Romaniei, Traian Basescu si omologul sau moldovean, Vladimir Voronin. Un alt subiect l-a constituit finalizarea Tratatului de baza dintre cele doua tari, document ce ar trebui semnat cat mai curand, precum si relatiile economice bilaterale.

Liderul de la Chisinau a vorbit despre relatiile cu Bucurestiul si a multumit omologului sau roman pentru sustinerea in problema transnistreana. Liderul de la Chisinau a vorbit si despre relatiile bilaterale: "Din 1989 am fost martor al evolutiei raporturilor dintre Romania si Republica Moldova si dorim ca relatia tensionata dintre Romania si Republica Moldova sa nu se mai repete niciodata".

La randul sau, Traian Basescu a spus ca Romania sustine solutionarea crizei din Transnistria. "Romania nu concepe Transnistria in afara suveranitatii si autoritatii Chisinaului. Putem discuta despre orice solutii, dar nu in afara Republicii Moldova".

TRANSANT. Presedintele moldovean a adoptat o pozitie transanta in ceea ce priveste criza transnistreana: "Pe 26 si 27 septembrie la Odessa, daca SUA si UE nu vor fi acceptate ca membri cu drepturi depline la negocierile privind Transnistria, atunci Republica Moldova se va retrage de la negocieri", a declarat Voronin. El sustine continuarea negocierilor privind statutul Transnistriei in format pentalateral, cu participarea Republicii Moldova, Ucrainei, Rusiei, plus SUA si UE.

Presedintele roman, Traian Basescu, sustine ca Romania va participa la aceste negocieri prin intermediul Uniunii Europene si a adaugat ca regreta eroarea pe care a facut-o Romania in 1992, cand s-a retras de la masa tratativelor. "Atunci diplomatia noastra a gandit prost, iar in prezent nu avem de ce sa fim suparati ca nu participam la negocieri. Nu avem frontiera cu Transnistria si nici trupe acolo, cum au altii. Vom sustine pozitia Republicii Moldova in acest proces de negociere. Romania nu concepe Transnistria in afara autoritatii si suveranitatii Chisinaului", a declarat Basescu.

PROGRESE. Presedintele roman a afirmat ca in primele noua luni ale acestui an exporturile Romaniei catre Republica Moldova au crescut cu 47%, iar de cealalta parte exporturile Moldovei catre Romania au crescut cu 20%. Voronin a adaugat ca pentru a incuraja schimburile economice dintre cele doua tari se va organiza in octombrie, la Bucuresti, un for al agentilor economici din Romania si Moldova. De asemenea, va functiona la nivel ministerial o comisie mixta romano-moldoveneasca care va trata problemele economice din cele doua tari.

Cei doi sefi de state au mai discutat despre integrarea Moldovei in sistemul energetic sud-est european.

DORINTA
"Din 1989 am fost martor al evolutiei raporturilor dintre Romania si Moldova si dorim ca relatia tensionata dintre noi sa nu se mai repete" - Vladimir Voronin

×
Subiecte în articol: externe romania moldova