x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O artistă spaniolă va deveni prima femeie care se căsătorește cu o hologramă realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale

O artistă spaniolă va deveni prima femeie care se căsătorește cu o hologramă realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2023   •   06:20
O artistă spaniolă va deveni prima femeie care se căsătorește cu o hologramă realizată cu ajutorul Inteligenței Artificiale

Alicia Framis, o artistă multidisciplinară din Barcelona, a demarat un proiect performativ pe care l-a numit „Cuplul Hibrid”. În această lucrare, artistul îmbină arta, tehnologia și emoțiile.

De asemenea, într-o declarație, explică faptul că proiectul acoperă numeroase domenii, cum ar fi documentarul, cercetarea sculpturală, desenul, muzica, arhitectura, designul vestimentar și ritualul căsătoriei. Pentru a realiza acest proiect, va colabora cu specialiști și gânditori din domeniul tehnologiei din Europa.

Totodată, Framis profită de acest proiect pentru a explora integrarea Inteligenței Artificiale (IA) în viața de zi cu zi și în artă. O unealtă tot mai prezentă despre care mulți avertizează cu privire la pericolele la care poate duce dacă nu este reglementată corespunzător.

Datorită acestui proiect, artista va deveni prima femeie din lume care se căsătorește cu IA, așa cum este confirmat în declarația sa. „Prima femeie care se căsătorește cu o hologramă” este titlul pe care l-a dat primei performanțe, în care Framis „va sărbători căsătoria sa cu o inteligență artificială, o sculptură holografică construită din profilurile unor persoane cunoscute artistei”.

Este vorba despre un „hologramă inteligentă” pe care l-au numit AiLex, „care satisface toate nevoile tale emoționale”, precizează ei. „O entitate de inteligență artificială creată folosind profilurile oamenilor pe care îi cunoști. Scopul acestuia este de a împărtăși viața și emoțiile, interacționând cu diverse dezbateri contemporane precum postumanismul, virtualitatea și complexele intersecții ale genului în spațiile intime și sociale, inclusiv dizolvarea acestora”, declară.

„Imaginează-ți să ai un partener care este acolo pentru tine când ai nevoie de el, o relație care să lupte împotriva singurătății în orașe.” Acesta este o „legătura romantică între uman și inteligență artificială”, menționează ea pe contul lor de Instagram. Este o relație care aduce aminte de filmul „Her”, în care Joaquin Phoenix interpretează rolul lui Theodore, un bărbat care începe o relație cu un sistem de operare bazat pe modelul de IA.

De asemenea, ei explică că „roboții și oamenii vor deveni curând parteneri sexuali”, așa că consideră că „următorul pas important este conectarea emoțională a oamenilor cu inteligența artificială”.

Această „ceremonie unică” va avea loc în vara anului 2024 la muzeul Depot Boijmans Van Beuningen din Rotterdam (Țările de Jos), potrivit euroESeuro.

×