x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alpinist recompensat, după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc

Alpinist recompensat, după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc

05 Dec 2021   •   16:50
Alpinist recompensat, după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc
Sursa foto: Sursa: Hepta

Un alpinist care a dat peste o comoară de smaralde, rubine și safire îngropate de zeci de ani pe Mont Blanc din Franța a primit jumătate din pietrele prețioase pe care le-a găsit într-o cutie, scrie BBC.

Alpinistul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a descoperit pietrele prețioase în 2013.

Se crede că această cutie a aparținut unei persoane aflate la bordul unui avion indian care s-a prăbușit cu o jumătate de secol mai devreme.

Alpinistul a fost lăudat după ce a predat cutia poliției, așa cum prevede legea franceză.

El a fost recompensat cu jumătate din trofeul format din sute de pietre prețioase, iar autoritatea locală din Chamonix a luat cealaltă jumătate, după o încercare nereușită de a localiza familia proprietarului din India.

Pietrele prețioase au fost acum împărțite în două loturi egale, evaluate la aproximativ 150.000 de euro fiecare, a declarat primarul din Chamonix, Eric Fournier.

El l-a lăudat pe alpinist pentru "integritatea" de care a dat dovadă în predarea descoperirii sale la poliție.

Două avioane Air India s-au prăbușit pe Mont Blanc, primul în 1950, provocând moartea a 48 de persoane. În 1966, un al doilea zbor operat de compania națională indiană a lovit muntele, cu 117 persoane la bord.

Oficialii cred că pietrele prețioase provin probabil din zborul din 1966, care se afla pe ruta Mumbai - New York când s-a prăbușit.

De atunci, pe munte au fost găsite rămășițe umane, precum și bagaje aparținând celor aflați la bord.

În 2012, a fost găsită o geantă cu corespondență diplomatică din India. Geanta conținea ziare, calendare și o scrisoare personală din 1966.

Fizicianul Homi J. Bhabha, cunoscut drept "părintele" programului nuclear indian, s-a numărat printre cei care au pierit în accidentul din 1966.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mont blanc