x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alta gaselnita - Voronin iar s-a suparat pe Romania

Alta gaselnita - Voronin iar s-a suparat pe Romania

de Marina Constantinoiu    |    25 Feb 2007   •   00:00

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuza din nou Bucurestiul. De data aceasta, de intoleranta fata de "minoritatea etnica a moldovenilor" din Romania, compusa din 10 milioane de persoane, relateaza corespondentul MEDIAFAX la Chisinau, citand un interviu acordat de Voronin agentiei oficiale de presa Moldpres.

SCANTEIA. Conform corespondentului Medifax, interviul a fost acordat dupa ce o delegatie din tara noastra, care s-a anuntat a fi compusa din membri ai "Comunitatii Moldovenilor din Romania", a efectuat o vizita la Chisinau. Delegatia a fost primita, joi, cu aplauze in Parlamentul Republicii Moldova, dupa ce s-a intalnit cu Voronin. Reprezentantii organizatiei au fost introdusi in Parlament de liderul comunist Victor Stepaniuc.

HOTARARE. Judecatoria Iasi a decis, in luna ianuarie, inscrierea organizatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" in Registrul special aflat la grefa judecatoriei, dupa ce a analizat dosarul 299/PJ/2006, Parchetul Iasi declarand recurs in 12 februarie. Voronin sustine in interviul citat ca aceasta organizatie nu se poate inregistra ca etnie, alaturi de alte minoritati nationale existente in Romania.

"Comunitatea Moldovenilor din Romania" are drept scop "apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au originea etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central". Comunitatea Moldovenilor din Romania sustine desfasurarea de catre Romania a unor relatii speciale cu Republica Moldova, pentru cultivarea si consolidarea spatiului cultural partial comun. Pentru pastrarea identitatii nationale, culturale si spirituale a cetatenilor romani de etnie moldoveneasca, Comunitatea Moldovenilor din Romania va organiza manifestari care sa reflecte cu consecventa valorile culturii si spiritualitatii moldovenesti, se mai arata in statut.

DECLARATII. Delegatia "Comunitatii Moldovenilor din Romania" a fost invitata si la televiziunea nationala de la Chisinau, unde reprezentantii organizatiei au spus ca sunt discriminati in Romania. Ei au relatat ca, daca se duc la Bucuresti si cer parjoale, nu li se dau si li se spune sa ceara chiftele si au dat ca exemplu faptul ca moldoveanul Mihai Razvan Ungureanu a fost dat afara din Guvernul de la Bucuresti.

CHESTIUNEA LIMBII. Voronin recunoaste ca limbile vorbite in Moldova si Romania sunt identice, dar afirma ca "moldovenii au dreptul sa-si numeasca limba asa cum o numesc deja de sase veacuri, dar nu astfel cum s-a inventat prin Cabinete savante in secolul al nouasprezecelea". Voronin spune ca Republica Moldova intentioneaza sa deschida la Iasi o «Casa a culturii moldovenesti», asa cum propun si reprezentantii Comunitatii Moldovenilor din Romania.
  • *Articol publicat exclusiv in editia online
  • ×