x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALTERNATIVA LA EURO / Monedele regionale sunt imune la criză

ALTERNATIVA LA EURO / Monedele regionale sunt imune la criză

de Mihaela Matachita    |    26 Feb 2009   •   00:00

Actuala criză mondială i-a făcut pe mulţi să se teamă pentru viitorul euro, iar pe unii să nu excludă chiar revenirea la fostele monede naţionale. Este oare succesul monedelor regionale începutul sfârşitului monedei unice europene?



Monedele alternative la euro au mare succes în Germania, cea mai populară dintre ele fiind "Chiemgauer"-ul din Bavaria. Aceste monede nu pretind să înlocuiască euro, scopul lor fiind acela de a încuraja comerţul regional şi de a finanţa proiecte asociative pentru creşe, orchestre sau baze sportive.

Bancnotele viu colorate, cu valori de la 1 la 50 de CHM (Chiemgauer), se găsesc în 42 de puncte de vânzare din Bavaria şi se achiziţionează la o rată de un euro pentru un CHM. Consumatorul îşi face cumpărăturile în magazinele partenere ale proiectului. Companiile, care îşi fidelizează astfel clienţii, trebuie să verse 3% din fiecare tranzacţie unei colectivităţi locale de utilitate publică.

Potrivit lui Christian Gelleri, directorul Asociaţiei Chiemgauer, citat de AFP, în prezent, există 28 de monede regionale în Germania şi Austria. Dar cea mai "solidă" este CHM-ul, considerată ca fiind cea mai eficace, având cifra de afaceri cea mai importantă şi cel mai mare număr de utilizatori. Din 2006, asociaţia este singura care a propus un mijloc de plată electronic. "Regiunea nu este încă într-adevăr afectată de criză, dar se constată că din ce în ce mai multe companii cer să participe la sistem", mai spune Gelleri. Când criza se va face simţită, numărul companiilor participante va continua să crească", estimează Gelleri.  

BANUL RĂMÂNE ÎN ZONĂ
Klaus Kopp, directorul adjunct al Asociaţiei Chiemgauer, explica într-o emisiune televizată că CHM-ul are avantajul de a fi ancorat în economia reală, evitând astfel stagnarea în conturi bancare. CHM-ul este mereu în circulaţie şi trebuie cheltuit rapid deoarece se devalorizează progresiv şi este deja perimat după un an.    "Există o monedă care încurajează economia regională şi o alta care este mai adaptată la economia globală", afirma el. "Este important, în aceste vremuri de criză extremă, să nu mizezi totul pe un singur cal", sublinia Kopp. "Fiecare CHM pus în circulaţie în regiune aduce o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât euro. Rămâne mai mult timp în economia reală, în timp ce euro este depus într-un cont sau investit după 1,5 schimburi", adăuga el. "Consumatorul ştie că obţine o mai bună infrastructură regională, comunele câştigă impozite stabile graţie unei economii regionale stabile, iar companiile constată «fair play»-ul sistemului", sublinia Kopp. Banul rămâne în regiune.

Acum trei ani, proiectul, lansat de Gelleri în 2002 pentru a finanţa un liceu, era încă subiect de ironii. Astăzi, este luat în serios mai ales de oamenii politici şi de cercetători. Chiemgauer a început modest, cu 20 de companii şi o cifră de afaceri de 70.000 de CHM. Astăzi, sunt 600 de companii, 180 de asociaţii partenere şi 2.500 de locuitori la o cifră de afaceri de 3 milioane de CHM, potrivit lui Gelleri. Kopp precizează: "Avem pe de o parte o situaţie de criză istorică, de cealaltă parte o situaţie istorică pentru posibilităţile de acţiune ale cetăţenilor".     

×
Subiecte în articol: externe