x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada Moldovei / Înghesuială la vot

Ambasada Moldovei / Înghesuială la vot

29 Iul 2009   •   00:00

Peste 320 de cetăţeni moldoveni şi-au exprimat opţiunea electorală, miercuri dimineaţa, până la ora 9,00, la cele două secţii de votare deschise în România pentru alegerile parlamentare anticipate de la Chişinău.



Astfel, în primele două ore de la începerea scrutinului, 215 persoane au votat la secţia din incinta Ambasadei Republicii Moldova şi 105 la secţia consulară, ambele misiuni diplomatice fiind la Bucureşti, a declarat ministrul consilier al Ambasadei, Iurie Cerbari.

El a precizat că, la scrutinul precedent, din 5 aprilie, s-au înregistrat mai mulţi alegători în primele ore, având în vedere că atunci au votat şi elevii şi studenţii, care acum sunt plecaţi în vacanţă în R. Moldova.

Primii au ajuns la urne tinerii din Iaşi şi Cluj, fiind aşteptaţi şi cei din Timişoara, Suceava. Între votanţii matinali s-a numărat şi fostul premier moldovean Ion Sturza, care a condus Guvernul de la Chişinău în perioada februarie-decembrie 1999.

Autorităţile moldovene au trimis 8.000 de buletine de vot pentru cele două secţii de votare din România,

Votul se desfăşoară între orele 7,00 şi 21,00 pe baza paşaportului emis de autorităţile din Republica Moldova, chiar dacă actul este expirat, sau a livretului de marinar.

Parlamentul de la Chişinău a fost dizolvat pe 15 iunie, după ce nu a reuşit, de trei ori, să aleagă un nou şef al statului. Partidul Comuniştilor dispunea de 60 de locuri în Parlament şi avea nevoie de 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui, însă deputaţii din opoziţie nu s-au prezentat la vot.

Moldova este republică parlamentară, noul preşedinte urmând să fie ales de forul legislativ, după constituirea acestuia în urma alegerilor de la 29 iulie.

×
Subiecte în articol: externe