SUA sunt gata să impună sancţiuni Federaţiei Ruse pentru intervenţia sa militară în Crimeea, dar "vor merge şi mai departe" dacă situaţia în peninsula din sudul Ucrainei se va agrava, a declarat luni ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala ucraineană, potrivit relatării Interfax-Ukraina.
"Vom impune o serie de sancţiuni, ca aceste acţiuni militare să coste mult Rusia. Dar SUA sunt gata să meargă şi mai departe dacă situaţia (în Crimeea) se va agrava", a avertizat ambasadorul american.
Geoffrey Pyatt a amintit că SUA s-au angajat să facă toate eforturile pentru reglementarea pe cale diplomatică a situaţiei din Ucraina şi pentru garantarea integrităţii teritoriale a acestei ţări.
În aceeaşi conferinţă de presă, diplomatul american a afirmat, potrivit agenţiei de presă bulgare Focus, că SUA susţin o autonomie sporită pentru Crimeea, subliniind că peninsula "este şi trebuie să rămână parte a Ucrainei". El a ţinut să precizeze că Washingtonul nu va recunoaşte rezultatele referendumului din Crimeea convocat de autorităţile pro-ruse din peninsulă la 16 martie, referendum considerat ilegal atât de Kiev, cât şi de Occident.
Geoffrey Pyatt a adăugat că guvernul de la Kiev este dispus să acorde Crimeii un nivel sporit de autonomie, subliniind că în această privinţă decizia trebuie luată de ucraineni, în conformitate cu propriul lor cadru instituţional, şi "nu sub ameninţarea armei".
În acelaşi context, ambasadorul SUA a recunoscut că Rusia are interese legitime în peninsula Crimeea, unde îşi are baza Flota rusă la Marea Neagră.
Deputaţii din Crimeea au votat joia trecută pentru intrarea regiunii în componenţa Rusiei şi au solicitat preşedintelui Vladimir Putin şi parlamentului rus să demareze procedura necesară în acest sens. Totodată, ei au decis organizarea, la 16 martie, a unui referendum în cadrul căruia alegătorii vor putea opta între alipirea peninsulei la Rusia sau o autonomie întărită în componenţa Ucrainei.
Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.