"Misiunea mea este să promovez dezvoltarea unor relații mai bune între țările noastre", a declarat Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-o conferință de presă dedicată Zilei Diplomatului din Rusia. Ambasadorul rus a vorbit și despre recentee evoluții dintre Rusia și Statele Unite, în urma retragerii Washingtonului din Tratatul pentru eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (INF) și a declarat că acest tratat nu a fost considerat de către Moscova ca fiind unul benefic pentru apărarea țării.
În privința recentelor declarații potrivit cărora România a devenit o țintă legitimă pentru Rusia, din cauza sistemului antirachetă de la Deveselu, Valeri Kuzmin a declarat că Rusia nu are nici o intenție ostilă împotriva României.
"Nicio acţiune neprietenoasă, ostilă nu este planificată şi vă asigur că Rusia nu are nici o intenţie ostilă, agresivă împotriva României atâta timp cât credem că este ţara noastră vecină şi cel mai bun mod în care poţi construi relaţii cu vecinii este să oferi condiţiile unei bune vecinătăţi", a declarat Kuzmin.
Din punct de vedere militar, "pentru moment, nimic nu se va schimba", a declarat Valeri Kuzmin, care a subliniat însă că din punctul de vedere al Moscovei sistemul antirachetă american de la Deveselu ar fi direcţionat împotriva Rusiei.
"Americanii (...) au vorbit timp de peste un deceniu că sistemul lor strategic antirachetă nu este direcţionat către Rusia, dar recent, când au vorbit de planurile privind cursa înarmărilor în spaţiul cosmic, au recunoscut că este direcţionat împotriva Rusiei", a spus ambasadorul rus.
Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni.