x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul SUA la Chisinău reia teza amaricană de acum un secol a independentei Basarabiei

Ambasadorul SUA la Chisinău reia teza amaricană de acum un secol a independentei Basarabiei

de Dan Constantin    |    29 Aug 2016   •   08:39
Ambasadorul SUA la Chisinău reia teza amaricană de acum un secol a independentei Basarabiei
Sursa foto: Enrique Ramos Lopez/Getty Images/iStockphoto

Ambasadorul Statelor Unite  la Chisinău sustine soliditatea independentei Moldovei, stat multilingv, cu destin separat de România. Pettit, diplomat de cariera , cu stagii la Moscova și Kiev, a fost numit de presedintele Obama ca ambasador in Republica Moldova în 2014. 

Declaratia lui Pettit a creat în Romania o puternica reactie, ea fiind facuta exact în momentele marcarii unui secol de la intrarea României în Marele Razboi, în urma caruia Basarabia s-a unit cu Romania. 

Ideile lui Pettit reiau doctrina Colby, secretar de stat al Statelor Unite dupa primul Razboi mondial, care a impus politicii externe americane nerecunoasterea alipirii Basarabiei la România. Colby l-a convins pe Presedintele SUA din acea perioada sa nu sustina  dezmembrarea Rusiei Sovietice. 

Pettit reia acasta teza, puțin coafata , și o prezintă public,  în pofida eforturilor și sperantelor unionistilor de la Chisinau și Bucuresti. Declaratia lui Pettit are loc in prejma unor alegeri prezidentiale în Republica Moldova, cruciale pentru destinul european al tanarului stat desprins din Uniunea Sovietica acum 25 de ani.

×