Repetiţie generală la Washington. "Ladies and gentlemen, preşedintele ales Barack H. Obama!", se aude o voce puternică ce sparge liniştea acestei reci dimineţi de iarnă.
Pe balconul Capitoliului, înaintează un bărbat de aceeaşi înălţime cu viitorul preşedinte american. Din mulţimea de curioşi veniţi să asiste la repetiţia oficială desfăşurată cu câteva zile înainte de data învestirii celui de-al 44-lea preşedinte al SUA, răsună: Uraa!
Şaptesprezece militari joacă rolul viitorului preşedinte, al celui în exerciţiu, al lui Michelle, soţia lui Obama, al fiicelor acestuia şi membrilor administraţiei. "Este grandios", spune un spectator. Este ocazia unică de a fi la doar câteva sute de metri de colonada balconului pe care se va afla primul preşedinte de culoare din istoria Americii, deoarece esplanada Mall-ului, lungă de trei kilometri, se va umple cu peste un milion de oameni la 20 ianuarie. Coloanele Capitoliului sunt împodobite cu drapele americane dotate cu un număr diferit de stele, simbolizând statele în decursul istoriei.
SÂMBĂTĂ
Dar startul festivităţilor pentru învestirea noului preşedinte a fost dat sâmbătă, la Philadelphia, oraş din estul SUA unde a fost redactată Constituţia americană. De aici, Obama a început călătoria cu trenul spre Washington, oprindu-se la Wilmington (statul Delaware), pentru a-l lua pe vicepreşedintele Joe Biden, şi apoi la Baltimore (statul Maryland), unde a fost scris imnul naţional.
DUMINICĂ
Preşedintele ales a dat lovitura de începere propriu-zisă a ceremoniilor pe treptele de la Lincoln Memorial, unde Martin Luther King, liderul de culoare asasinat şi a cărui zi de naştere va fi sărbătorită luni, a pronunţat celebrul său discurs "I have a dream" (Am un vis).
LUNI
Cuplul prezidenţial şi cel viceprezidenţial participă la acţiuni de benevolat pentru a celebra ziua serviciului pentru comunitate şi memoria lui Martin Luther King. Seara au loc marele "concert al tineretului", gratuit, şi trei dineuri în onoarea a trei cetăţeni americani "care şi-au consacrat viaţa serviciului public, fără spirit partizan". Participă senatorul republican John McCain, generalul Colin Powell şi vicepreşedintele ales John Biden.
MARŢI
Este Ziua Z. Ceremonia de învestitură începe la ora locală 10:00 (ora 17:00, la Bucureşti), desfăşurându-se în aer liber în faţa Capitoliului, sediul parlamentului american. Barack Obama depune jurământul la prânz (ora 19:00, la Bucureşti) pe Biblia lui Abraham Lincoln şi pronunţă discursul de învestitură. Apoi, ia dejunul cu preşedintele care îşi încheie mandatul, George W. Bush, pe care îl însoţeşte la trecerea în revistă a trupelor pe scara de pe faţada estică a Capitoliului. Bush va pleca cu un elicopter la baza aeriană Andrews (statul Maryland), pentru a ajunge în Texas.
După rugăciunea pastorului evanghelic controversat Rick Warrenm, "regina muzicii soul", Aretha Franklin (66 de ani), va cânta pentru noul preşedinte, apoi un cvartet compus din violoncelistul chino-americanun Yo-Yo Ma, violonistul Itzhak Perlman, pianista Gabriela Montero şi clarinetistul Anthony McGill.
Poeta Elizabeth Alexander, născută în Harlem, va recita un poem, apoi reverendul Joseph E. Lowery pronunţă binecuvântarea, după care fanfara Sea Chanters a Marinei americane intonează imnul naţional. Fanfare din toată ţara vor defila până la Casa Albă. În total, peste 5.000 de militari din toate corpurile vor participa la ceremonie şi la paradă. Seara, sunt organizate zece baluri oficiale în onoarea cuplului prezidenţial.
REPETIŢIE GENERALĂ
Cu mâna ridicată, figurantul care joacă rolul noului preşedinte jură să apere Constituţia: "Eu, Barack H. Obama, jur solemn…". "A spus Barack Hussein sau Barack H.?", întreabă unul dintre spectatori.
O eră nouă
De la mesagerul speranţei la omul providenţial în vremuri grele, Barack H. Obama, care va fi învestit la 20 ianuarie drept al 44-lea preşedinte al Statelor Unite, a devenit un simbol pentru milioane de oameni din întreaga lume, nu numai pentru americani.
Eveniment istoric şi cu înalt simbolism, inaugurarea primului preşedinte de culoare al Statelor Unite marchează începutul unei noi ere atât pentru America la 144 de ani de la Războiul de Secesiune şi 50 de ani de la începutul mişcării pentru drepturi civice, cât şi pentru restul lumii.
"Cred în simboluri şi în puterea imaginii şi cred că a avea un preşedinte care se numeşte Barack Hussein
Obama şi care este de culoare va ajuta în lupta împotriva prejudecăţilor care persistă la unii americani albi", declara un afroamerican pentru AFP.
Alţii urmăresc îndeaproape măsurile decise de echipa Obama în timp de recesiune economică.
În celelalte ţări, milioane şi milioane de oameni, din marile cancelarii ale lumii şi până în cele mai umile case din Africa, speră într-o importantă schimbare în politica externă a acestei ţări ale cărei decizii pot schimba soarta lumii.
Mulţi cred că era Obama va produce o evoluţie a mentalităţilor. "Alegerea lui Obama spune multe despre drumul parcurs de această ţară în relaţiile rasiale. Dar mai este încă mult de făcut", spunea zilele trecute George W. Bush, cel care îi va preda ştafeta lui Barack Obama în cel mai puternic post din lume.
Dezamăgire în Union Station
- Mihaela Biliovschi (Washington)
Barack Obama, preşedintele ales american, a fost aşteptat ore în şir în gara Union Station din Washington DC. Totul a fost o mare dezamăgire.
Barack Obama a pornit călătoria spre Washington pe o rută istorică, sâmbătă dimineaţă, unde s-a îmbarcat, alături de familia sa, în trenul "Obama Express". La Washington DC, destinaţia finală, toată lumea s-a gândit că e firesc ca preşedintele ales să se adreseze populaţiei din capitala unde va fi învestit preşedinte. Şi-au aşteptat oamenii. Ore întregi. Dar n-a fost să fie. Majoritatea celor prezenţi la Union Station a fost afro-americană. Cu toţii întrebau: "Când vine? Vine? Oare unde o să ţină discursul?" Obosiţi de drum, de aşteptat şi de frigul de afară oamenii au început să arate semne de nerăbdare. În Union Station, securitatea a lipsit până la un punct.
"MEN IN BLACK" LA ORA H
Toată lumea prevestise că intervalul cel mai probabil la care Obama va sosi va fi 19:00-19:30. Dar în jurul orei 18:30 s-a întâmplat o diversiune. O persoană cu o cameră video a cerut unui grup de fete să arate cum vor ţipa dacă îl vor vedea pe Obama. Strigătul fetelor a creat panică. Aproape instantaneu au apărut persoane din Serviciul Secret. Sunt uşor de detectat, după pantofii negri lustruiţi, după lungimea părului şi paltonul negru, lung, după firul ce le creşte după ureche. Alţii au preferat să se deghizeze în "oameni normali", dar firul nu l-au putut ascunde. Atunci a fost momentul. Şi nimeni nu l-a simţit. La ora 18:40, Barack Obama şi familia s-au strecurat direct din tren în coloana oficială, ajungând la Blair House, reşedinţa temporară. Frigul va fi un duşman serios al zilelor Inaugurării. Puţinii care au avut curajul să iasă se fotografiază în faţa Capitoliului. Două femei de culoare se salută: "Am reuşit!".
150 de milioane de dolari sunt costurile acestui eveniment istoric la care participă milioane de simpli cetăţeni, mii de forţe de ordine şi sute de vedete.
10 baluri vor fi organizate în seara Învestiturii. Rochia pe care o va purta Michelle Obama rămâne un secret
240 de mii de bilete gratuite la ceremonia de inaugurare. Pe piaţa neagră, biletele au ajuns să coste 500 de dolari
Citește pe Antena3.ro