x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe America se scufundă: Cinci morţi şi zeci de mii de oameni evacuaţi

America se scufundă: Cinci morţi şi zeci de mii de oameni evacuaţi

09 Sep 2011   •   07:07
America se scufundă: Cinci morţi şi zeci de mii de oameni evacuaţi

Autoritatile americane au ordonat evacuarea a 100.000 de persoane amenintate de inundatii in nord-estul Statelor Unite, unde intemperiile au provocat deja cel putin cinci decese, transmite AFP.

Alerte de inundatii au fost instituite in mai multe comitate din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut, Virginia si Maryland, unde cursuri de apa s-au revarsat, inundand orase si ferme si obligand la inchiderea unor autostrazi.

Presedintele Barack Obama a decretat joi seara stare de urgenta in statul New York, ceea ce permite deblocarea de subventii federale in lupta pentru "salvarea vietilor si protejarea sanatatii publice", dupa cum a precizat Casa Alba intr-un comunicat. "Situatia este infricosatoare", a declarat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, afirmand ca se teme de inundatii grave in aceasta regiune dens populata.

Cel putin trei decese au fost semnalate in Pennsylvania, unde se anunta cele mai grave inundatii de dupa 1972, iar alte doua persoane au murit in nordul Virginiei.

Inundatii au fost semnalate si in anumite sectoare din Washington si in jurul capitalei federale.

Estul Statelor Unite isi revine cu dificultate dupa ce a fost lovit saptamana trecuta de uraganul Irene, in urma caruia au ramas pagube de peste 10 miliarde de dolari si 40 de morti.

Noile intemperii sunt provocate de furtuna tropicala Lee, retrogradata ca depresiune tropicala dupa ce duminica a atins coastele Louisianei.

Conditiile meteorologice se mentin amenintatoare: furtuna tropicala Nate se indrepta joi spre Mexic si apoi spre Texas, iar furtuna Maria avansa spre Antile, putand ajunge in Puerto Rico duminica. Uraganul Katia se afla mai la nord, deasupra Atlanticului, si nu va lovi coastele americane, potrivit serviciilor meteorologice.

×